3 practici simple pentru sănătate ginecologică

Dragă femeie, în acest articol vei găsi 3 sfaturi de wellbeing ginecologic pe care le ofer tuturor clientelor.  Mi-aș dori să circule din femeie în femeie și din mamă în fiică pentru a împământeni și în cultura noastră obiceiuri pe care alte culturi cu mai mult respect pentru sănătatea holistică a corpului feminin le aplică deja de secole. 

Expresia mea preferată este ”aplică-le ca spălatul pe dinți”, în sensul că sunt nevoi de bază pentru buna mentenanță a corpului pe care uităm să le prioritizăm pentru că pur și simplu nu suntem educate să ne îngrijim corpul astfel.  Prea puține dintre noi și-au văzut mamele masându-și abdomenul, facând gimnastică pentru relaxare pelvină sau onorând zilele de menstruație cu liniște și relaxare. Ba chiar se consideră în mod eronat că a avea minimul de grijă de corpul tău este o formă de răsfăț și timp irosit pentru plăceri frivole. 

Hai să clarificăm câteva idei: 

  • Grija pentru corp este despre buna funcționare (auto-mentenanță) și nu despre răsfăț.
  • Grija pentru corp se face în mod constant, ca picătura chinezească. Nu acordăm atenție pântecului doar în caz de boală. 
  • Majoritatea problemelor de sănătate ginecologică țin de circulația deficitară a limfei, a sângelui (oxigenare, aport de nutrienți) sau a enegiei, de unde și nevoia de a aplica de rutină cele 3 recomandări de mai jos. 
Sursa foto: Rebecca Louise Law: The Womb

1. Protejează-te de frig! 

În medicina tradițională chineză, frigul dăunează uterului și duce la infertilitate, dureri menstruale, endometrioză, dureri de spate, apetit sexual scăzut și menstruații târzii.
Conform MCT sângele circulă ușor când este cald, astfel că frigul  poate afecta uterul prin reducerea fluxului sanguin, ceea ce duce la menstruații dureroase, cheaguri în sângele menstrual, fibrom uterin și endometrioză. Toate acestea sunt asociate cu scăderea fertilităţii.

Pe termen lung, consumul de alimente/băuturi reci (mai ales la menstruație) sau expunerea la aer rece va epuiza focul intern produs de rinichii noștri. Aceasta este o constituție a corpului numită deficiență de yang renal. Deci, în MTC, a avea un pântec rece implică deficiența de energie yang la nivel renal.

Când spun frig vreau să te gândești gândim atât la expunerea zonei mediane și a picioarelor la frig, cât și la consumul de băuturi reci. Cu toate că am umblat cu ”șalele” goale când eram tânără, nu am asociat niciodată problemele mele menstruale cu asta. Acum mă sperie sincer  moda gleznelor goale pe timp de iarnă și recomand tuturor femeilor să consume DOAR băuturi calde cu efect antiinflamator în perioada menstruală. 

Pe scurt: folosește șaluri pentru pântec, chilot cu talie înaltă pe timp de iarnă, haine de corp călduroase din materiale naturale (cum sunt bluzele de lână de la COS), șosete din lână și cașmir și papuci de casă, consumă băuturi și mâncăruri calde cu 5 zile înainte și în timpul menstruației. 

2. Detensionează pelvisul zi de zi! 

Majoritatea femeilor au fie joburi sedentare în care petrec ore în șir înțepenite pe un scaun, cu ochii în calculator și picior peste picior (cu multă energie mentală la nivelul capului și respirații superficiale), fie petrec mult timp în picioare în încălțăminte nepotrivită care le modifică postura pelvisului (cu tot felul de adaptări la nivel de genunchi, șolduri și bazin care pornesc de la cum își plantează tălpile pe sol), în alertă și tensiune permanentă cu musculatura pelvină încordată (mai ales dacă au obiceiul de a își suge burta). Dacă ești una dintre acestea, nu îți imagina ca o clasă de yoga pe săptămână este suficientă pentru a relaxa musculatura pelvină. 

Cu cât petreci zilnic mai mult timp pe scaun sau în picioare, cu atât ar trebui să compensezi la finalul fiecărei zile cu măcar 20 de minute de detensionare și relaxare a mușchilor din zona pelvină și să asiguri o repoziționare a structurilor pentru somn odihnitor. Nu mai spun de nevoia de a coborî din turnul minții și de a te reconecta la corp până jos de tot în pântec și picioare.

AI mai jos doua clipuri cu miscari simple pe care le poti face zi de zi. Le găsești pe pagina mea de instagram @mihaela.brailescu. Click pe fiecare poză pentru a accesa direct clipul. 

3. Masaj abdominal și yoga pentru digestie 

Majoritatea femeilor cu probleme ginecologice sau hormonale cronice au probleme de digestie, în special faimoasa ”bilă leneșă” de obicei ”moștenită de la mama care și ea avea probleme”, fie balonare constantă și/sau tranzit încetinit. Acolo unde vorbim de constipație cronică (un scaun la 2-3 zile, sau chiar 5-6, avem deja diagnostice de endometrioză, fibrom sau tiroidită autoimună). 

Sunt pe youtube o serie de exerciții de stretching și yoga sub cuvintele de căutare ”yoga for digestion”, ”yoga for gallbladder”, ”yoga for liver health”. Urmărește câteva din acestea și vei observa ca sunt o combinație a câtorva posturi simple care țin de rotări, răsuciri, îndoiri de mijloc, genoglexiuni, aducerea genunchilor la piept și în general tot ce lucrează cu zona mediană a corpului și ce face un fel de masaj al organelor din zona toracică.

Alege-ți una dintre aceste secvențe și practic-o ZILNIC ca pe spălatul pe dinți. Nu ar trebui să îți ia mai mult de 5- 10 minute. 

Sub numele de  ”abdominal massage”, ”maya abdominal massage” vei găsi tehnica Maya de masare a zonei abdominale inferioare, de mare ajutor pentru femeile cu endometrioză, adenomioză, infecții urinare cronice și cistită interstițială și chisturi ovariene. Este valoros pentru femeile care doresc să își îmbunătățească fertilitatea și e deodebit de plăcut atunci când partenerul învață să ți-l facă. Poți folosi ulei de cocos sau cremele tale preferate de corp (fără ftalați și parfumuri sintetice), sau cantități mici de uleiuri esențiale diluate în ulei de corp organic (nu le folosi intern). 

PRODUS ELECTRONIC

Masterclass Holy Cervix

Masterclass Holy Cervix

Dacă ai probleme de sănătate cervicală (rană pe col, LSIL) sau ai fost diagnosticată cu infecția virusului HPV și îți dorești ghidare pentru vindecare cu blândețe sau mai multe informații despre tratamentele naturiste la care poți să apelezi, accesează materialul meu: Masterclass Holy Cervix. Vei găsi în portal înregistrarea video a unui seminar de 3 ore cu informații despre anatomia și fiziologia corpului feminin, nutriția și suplimentele recomandate în caz de infecție cu virusul HPV și virusul Herpes, practici holistice vindecătoare și un material scris cu mai multe explicații despre tratamentele disponibile pentru HPV și informații despre vaccinarea anti-HPV. 


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>