Iată 3 salate simple de primăvară pe care le poți folosi ca garnitură în perioada sărbatorilor de Paști. Conțin fibre, antioxidanți și mult gust bun. Salatele de companie la mesele de sărbătoare au rolul de a susține digestia alimentelor dense nutritiv din carne, de a ajuta funcția ficatului și metabolismul hormonal pentru menstruații ușoare și cicluri regulate după ce terminăm cu excesele alimentare. Lângă orice friptură de miel și mese cu cozonaci sau pască, e bine sa avem garnituri ușoare și colorate ca să ne fie bine de la natură, în loc să ne îndopăm doar cu feluri principale grele și să apelăm apoi la pastile cu enzime ca să facem față cu digestia.
În sezonul de primăvară rețetele cu urzici susțin remineralizarea și detoxifierea organismului, iar pentru femeile cu menstruații abundente sau hemoragii menstruale sunt aliment de mare ajutor în refacerea depozitelor de fier post menstruație. Farfuria de mai jos este versiunea vegană (cu fasole roșie) a unei mese de remineralizare post menstruală. Versiunea ideală aș zice că este cea cu salată de urzică lângă o mâncare de ficat de vită sau curcăn cu multă ceapă și morcov pentru dulceață.
Rețetă - Salată de urzici proaspete
Ingrediente
Mod de preparare
Curăță urzicile astfel încât să elimini firele uscate de iarbă, codițele mai tari și lemnoase și alte plăntuțe din timpul culesuluui. Spală și usucă frunzele apoi transferă-le într-un bol încăpător și cu mult curaj (nu vor pișca...prea tare) începe să le freci cu sare precum știi că se face cu varza tocată pentru salată. Când frunzele se frăgezesc pune zeama de lămâie, ulei de măsline, morcovul ras pe răzătoarea mică, ceapa verde tocată și alte legume după plac. Gustul trebuie să fie proaspăt și acrișor. Combinația de lămâie și pătrunjel acoperă gustul metalic specific al urzicilor (care multor domnișoare anemice nu le place), iar morcovul ras îndulcește toată situația. Echilibrează gustul după plac cu lămâie, chiar puțin oțet de cidru de mere, sare și ulei de măsline.
Rețetă - Salată de măcriș cu castraveți și pastârnac
Ingrediente
Mod de preparare
Spală toate verdețurile. Măcrișul este un verde mai robust și îî stă bine tăiat fașii subțiti, iar salatele pot fi rupte cu mâna în bucăți mai mari.
Într-un bol încăpător pune 2 linguri de ulei de măsline, sucul de la 1 lâmăie, ceapa verde tocată, condimentele și brânza rasă. Amestecă bine și apoi adaugă pastârnacul ras fin, castravetele tăiat cuburi sau felii subțiri și frunzele. Amestecă bine și potrivește de gust. Aroma este proaspătă și dulce-acrișoară.
Rețetă - Garnitură salată cu fasole verde și cartofi noi
Ingrediente
Mod de preparare
Spală cartofii și fierbe-i în coajă până intră furculița ușor în ei. Între timp prepară un dressing de ulei, zeama de lămâie, otet, muștar și condimente. Gustul dressingului trebuie să fie intens pentru că fasolea și cartofii primesc multă aromă.
Fasolea verde se prepară fie la abur (al dente), fie se blanșează 3-5 minute în apă clocotită. Știu că regula este să o scoți în apă cu gheașă, dar sincer acasă nu îmi bat capul cu aspectul perfect ca de restaurant. Dacă gătești pentru o masă festivă și oaspeți foodie, fasolea verde se gatește scurt la abur sau în apă clocotită după care se scoate cu sita direct intr-un bol cu apa cu gheață ca să rămână fragedă și verde intens.
La final amestecă bine fasolea verde cu cartofii tăiați sferturi, mărarul tocat și dressingul. Pentru plating festiv așează pe o farfurie ovală ușor adâncită mai întâi un strat de frunze, apoi fasolea verde, cartofii, măslinele și la final toarnă un strat generos de dressgin deasupra și presară mărar tocat.
Combinația de gust este foarte potrivită pentru ou fiert.