Tratamentul holistic al oricărei afecțiuni presupune un anumit set de intervenții care acoperă toate domeniile sănătății umane. În endometrioză și adenomioză, boli cronice cu font inflamator și disfuncție imunitară, medicina alopată se concentrează pe tratamente hormonale și intervenții chirurgicale menite sa facă managementul simptomelor, în timp ce femeile se concentrează aproape exclusiv pe suplimente alimentare și diete restrictive.
În acest articol vei găsi 4 principii de bază în intervenția terapeutică pentru endometrioză și adenomioză menite să ofere claritate și o imagine de ansamblu asupra direcției ”de mers” când avem de gestionat aceste afecțiuni.
Prima intervenție nutrițională pornește de la faptul că hormonii estrogeni susțin (prin diverse căi) creșterea aderențelor/ endometrioamelor / chisturilor.
Fără impactul estrogenilor, acestea nu se dezvoltă. Pe același principiu se bazează și intervenția medicală cu contracepție hormonală. Acest lucru este valabil în toate afecțiunile cu proliferări de țesut alimentate de hormonii estrogeni - fibrom uterin, polipi endometriați, sâni fibromatoși, hiperplazie endometrială și sângerări abundente.
Multe alimente reduc impactul estrogenilor, fie prin promovarea detoxifierii hepatice, fie prin blocarea receptorilor cu forme mai slabe (fitoestrogeni în forme integrale). Fazele de detoxifiere ale ficatului și metabolismul estrogenilor pot oferi o porție generoasă de ”brain candy” dar nu fac obiectivul acestui articol. E suficient că femeile cu endometrioză sunt printre cele mai avide căutătoare de informații pe internet despre afecțiunea lor și riscul de a nu vedea pădurea de uscături este mare în cazul lor.
Alimentele cheie în detoxul estrogenilor sunt detaliate în articolul de mai jos. Pe scurt, acestea sunt: crucifere, morcov, sfeclă roșie, ciuperci, fructe de pădure, rodie, citrice, semințe și nuci proaspete, frunzoase verde închis și amărui, ceapă, praz, usturoi, germeni și vlăstari de crucifere. Ele trebuie adăugate zilnic în dietă.
PRODUS ELECTRONIC
Alimente care scad estrogenul
A doua intervenție nutrițională are ca scop reducerea inflamației sistemice din corp.
O creștere a numărului de citokine inflamatorii se poate croniciza la nivel pelvin datorită acțiunii ciclice a sistemului imunitar pentru declanșarea menstruației. În plus, s-a demonstrat că un număr mai mare de celule și mediatori inflamatori sunt produse în lichidul peritoneal al pacientelor care suferă de endometrioză sau boala inflamatorie pelvină (BIP).
Dieta este principalul mod în care se pot adresa reacțiile inflamatorii și se poate corecta producția în exces de agenți pro-inflamatori (PGE2). Am scris o întreagă broșură dedicată alimentației antiinflamatorii cu liste detaliate de alimente de evitat și alimente cu efect antiinflamator de adăugat. Pe scurt, acestea sunt:
Alimente antiinflamatorii: surse de acizi grași omega-3, turmeric, ghimbir etc.
Alimente pro-inflamatorii: uleiuri vegetale rafinate/ hidrogenate, grăsimi saturate și orice aliment care provoacă reacții alergice (se verifică alergiile/ intoleranțele individuale).
PRODUS ELECTRONIC
Broșură – Hrană Vindecătoare
Foarte important de reținut!
Dieta pentru endometrioză NU ESTE O DIETĂ RESTRICTIVĂ ci trebuie să acopere tot necesarul de nutrienți din proteine de calitate, carbohidrați integrali, grăsimi sănătoase și o bogăție de legume și fructe intens colorate în roșu, mov/negru, portocaliu, verde și galben. Am văzut prea des femei atât de concentrate pe a elimina, reduce, reduce și iar reduce carne roșie, lactate, zahăr, gluten și toată bucuria vieții din mâncare încât abia mai aveau păr în cap din cauza carențelor nutriționale.
PRODUS ELECTRONIC
Cum să mănânci mai colorat
A treia intervenție terapeutică are ca scop reducerea expunerii la toxine și disruptori hormonali
O intervenție de o importanță majoră are ca scop diminuarea încărcăturii toxice, în special cu substanțe estrogen like care perturbă sistemul endocrin.Asta înseamnă evitarea pe cât posibil a toxinelor de mediu și a produselor de curățenie/cosmetice convenționale și abordarea unui stil de viață low tox.
Ce nu înseamnă asta este evitarea tuturor tipurilor de estrogen din natură și obsesia pentru evitarea totală a chimicalelor, lucru practic imposibil în mediul urban.
Xenoestrogenii sintetici includ compuși industriali utilizați pe scară largă: atrazină (ierbicid), dioxină (absorbante, poluant de mediu din industria hârtiei), susbtanțe ignifuge (textile, mobilă, plastic), bisfenol A (hârtia termică de la bonuri, ambalaje plastic) și ftalați (parfumuri sintetice).
Fitoestrogenii sunt xenoestrogeni derivati din plante care, datorită asemănării la nivel molecular cu estrogenii naturali, pot să acționeze ca un antagonist al estrogenului dacă microbiomul intestinal este sănătos.
Dacă mănânci organic, te machiezi organic, te speli organic dar trăiești în stres cronic zilnic, tot ce obții este stres organic.
PRODUS ELECTRONIC
7 tipuri de odihnă de care avem nevoie
O intervenție complexă care asigură recuperarea și susținerea sănătății pe termen lung indiferent de afecțiune, este formată din triada:
- lifestyle design sustenabil
- vindecare psiho-emoțională
- gestionarea stresului
Tratamentul holistic al ORICĂREI afecțiuni cronice implică:
- accesarea și vindecarea în profunzime a traumelor și rănilor psiho-emoționale care perturbă câmpul energetic al corpului
- design-ul unui stil de viață pe deplin susținător corpului feminin (ritm circadian, contact cu natura, mișcare, relații armonioase, viață socială, spiritualitate, sexualitate sănătoasă)
- gestionarea stresului și reeducarea sistemului nervos pentru creșterea rezilienței fizice și psihice la stresori concomitent cu reducerea conștientă a cât mai multora.
Fiecare punct merită râuri de informații și articole, însă ideea de bază e simplă: nu ne putem vindeca izolând dieta de stilul de viață, sau ignorând ritmurile corpului în timp ce înghițim zeci de suplimente.
Observația mea personală este că femeile cu diagnostic de endometrioză sunt cele mai avide consumatoare de suplimente alimentare deși acestea nu sunt întotdeauna necesare pentru managementul acestei afecțiuni, în timp ce trăiesc zilnic în stres cronic, cu pelvisul tensionat și multe emoții reprimate.
PRODUS ELECTRONIC
3 practici simple pentru sănătate ginecologică
Discuţie
Îmi pasă să vă răspund la întrebări și să vă împărtășesc cunoștințele mele. Lasă un comentariu sau conectează-te cu mine pe rețelele sociale, punând orice întrebare de sănătate pe care o ai putea avea și s-ar putea să o încorporez în următorul articol, doar pentru tine!
Ce parere ai de uleiul de negrilica este bun pentru endometrioza?
Dupa interventia chirurgicala cu rezectie de intestin, o trompa, apendice si aderente, noduli, recuperarea a fost destul de grea, fizic si psihic.
Financiar, o astfel de boala te pune cu totul la pamant si, cu siguranta, eu nu imi voi mai permite o alta interventie.
Astept o discutie tete a tete ca sa imi pot trasa niste repere de lunga durata, pe care speram sa le primesc si de la medici. Adevarul este ca este o boala care nu iti permite sa te gandesti ca esti bolnav.Trist…
Draga Mihaela, iti multumesc pentru informatiile oferite de tine, ma ajuti mult cu ele, recent am aflat ca am un chist de ciocolata si imediat m-am pus pe treaba (in secunda 2 m-am lasat de fumat, de zahar si alimente procesate), toata ziua razuiesc, storc, aburesc, macin, infuzez, rontzai crud 🙂 cate ceva bun, fac miscare; as dori sa te rog frumos, daca se poate, sa ne dai acces la brosura de care amintesti in articolul de mai sus: „Am scris o întreagă broșură dedicată alimentației antiinflamatorii cu liste detaliate de alimente de evitat și alimente cu efect antiinflamator de adăugat” sau sa ne indici linkul unde gasim brosura ta. Multumesc anticipat si inca o data <3
Timea, linkul către broșură este efectiv în articol, în una dintre casetele cu link presărate în articol. O gășești și pe site la secțiunea Lucrează cu mine / Cărți și Broșuri.