Care este primul lucru care îți vine în minte când te gândești la o #dietaendo? Din experiența de peste 8 ani cu femeile cu această boală, răspunsul sună, de obicei, cam așa:
Restricţie! Liste cu alimente bune vs. rele! Renunț la tot ce e bun!
Ei bine, sunt aici să-ți reamintesc că nu este vorba despre ELIMINARE. Dieta pentru endometrioză și adenomioză (aceste două surori teribile) nu trebuie să fie niciodată o dietă restrictivă sau o dietă de eliminare foarte greu de dus.
Este vorba despre ADĂUGARE! I-aș spune o aglomerare sau îngrămădire în dietă a cât mai multor alimente dense în nutrienți cu rol antiinflamator, care în cele din urmă vor duce la eliminarea treptată și perfect firească a elementelor nesănătoase care provoacă simptome caracteristice precum balonare și crampe menstruale intense.
Ce intensifică durerea în endometrioză și adenomioză?
- Inflamație sistemică și intestinală
- Dezechilibre hormonale (dominanța estrogenului)
- Disfuncția intestinală (constipație, diaree și balonare)
- Tensiunea musculară la nivel pelvin
- Frigul
- Tensiunea emoțională, trauma depozitată în țesuturile pelvine
Chiar și cele mai mici îmbunătățiri ale dietei pot face o mare diferență pentru o femeie. Dacă vrei să afli mai multe despre practicile pelvine și metodele de îngrijire benefice unei femeie cu endometrioză și adenomioză te invit să urmărești înregistrarea conferinței MedFusion Forum - Endometrioza și dezechilibrele estrogenice.
PRODUS ELECTRONIC
Masterclass Estrogen Balance
Topul meu de alimente pentru a reduce durerea în endometrioză și adenomioză
✅ Sursele de omega 3 - pește și fructe de mare (în special pește gras de apă rece, cum ar fi somon, macrou, ton, hering și sardine), semințe de in, semințe de chia și nuci. Acizii grași omega 3 ajută la reducerea prostaglandinelor inflamatorii responsabile de intensitatea crampelor menstruale. O dietă bogată în omega 6 și 9 poate duce la intensificarea crampelor, ca de exemplu atunci când o femeie cu endometrioză elimina carnea și din lipsă de idei, apelează frecvent la unt de arahide.
✅ Ovăzul și hrișca - ambele sunt carbohidrați integrali cu indice glicemic scăzut, sunt sursă de fibre care reglează nivelul zahărului din sânge și oferă hrană pentru bacteriile intestinale bune, ajutând astfel la menținerea echilibrului hormonal al estrogenului și al progesteronului.
✅ Ghimbirul este principalul antiintflamator natural pe care te poți baza să acționeze exact ca o pastilă de durere. Formulele de antiinflamatoare non steroidiene acționează asupra prostaglandinelor inflamatorii care determină intensitatea crampelor menstruale. O băutura caldă pe bază de ghimbir va avea exact același efect, mai ales dacă este parte dintr-o dietă sănătoasă.
PRODUS ELECTRONIC
Alimente care scad estrogenul
✅ Legumele cu frunze verzi, în special legumele crucifere, conțin un compus numit indol-3-carbinol cunoscut pentru că ajuta la detoxifierea excesului de estrogen. Adagă frecvent în dietă brocoli, conopidă, vlăstari de brocoli, varză albă, varză roșie. Oricând ajuți la echilibrarea nivelului de estrogen, te poți aștepta la o reducere a simptomelor.
✅ Fructe bogate în fibre și enzime: ananas, papaya, kiwi. Doar două fructe de kiwi pe zi pot îmbunătăți dramatic constipația, iar o felie mică de ananas după o masă cu carne poate susține digestia optimă proteinelor.
✅ Ceaiul verde este bogat în antioxidanți și polifenoli care susțin integritatea mucoasei intestinale și, la rândul lor, liniștesc sistemul imunitar inflamat și hiperactiv. Ceaiul verde sau derivatul său, EGCG, susține endometrioza în principal prin proprietățile anti-angiogenice, antioxidante și antifibrotice. EGCG ar putea avea beneficii clinice împotriva tulburărilor ginecologice benigne, cum ar fi fibromul uterin, chisturile ovariene, endometrioza, hiperplazie endometrială și adenomioză.
Mule dintre clientele mele au observat schimbări dramatice în simptomele lor ca urmare a alimentelor pe care le consumă.
Amintește-ți mereu că abordarea nutrițională a endometriozei are ca scop managementul simptomelor, dar că asta nu înseamnă destabilizare prin diete restrictive, ci despre a învăța să te hrănești consistent cu lucruri care îți fac bine.
PRODUS ELECTRONIC
Broșură – Hrană Vindecătoare
Discuţie
Îmi pasă să vă răspund la întrebări și să vă împărtășesc cunoștințele mele. Lasă un comentariu sau conectează-te cu mine pe rețelele sociale, punând orice întrebare de sănătate pe care o ai putea avea și s-ar putea să o încorporez în următorul articol, doar pentru tine!
Am citit acest articol si mi se pare foarte util. Intrebarea mea este am putea adauga pe lista de meniu Sushi cu somon ? Sau sa evitam mancarurile preparate de restaurante… multumesc
Principalele surse de contaminare cu mercur sunt pestii mari, deci este de dorit sa evitam consumul frecvent de sushi conventional sau somon de crescatorie de la supermarket. Desi e o sursa importanta de omega 3, nu ar trebui sa fie singura sursa de omega 3 pe care ne bazam in alimentatia noastra pentru ca are acest risc al contaminarii cu mercur.
Chist endometriozic
Ma intereseaza alimentele permise și o dieta corespunzătoare găsesc asta in Broșura?