Alimente pentru creșterea libidoului

Alimentele și suplimentele care pot crește libidoul sunt popular denumite afrodisiace, însă ele sunt de fapt elemente care contribuie fie la echilibrarea hormonilor sexuali estrogen și testosteron, fie cresc nivelul de energie prin susținerea glandelor suprarenale, fie susțin și îmbunătățesc circulația sangvină la nivel pelvin. 

Libido înseamnă pe scurt „apetit sexual”.
Un afrodisiac este o substanță care are capacitatea de a-ți crește libidoul și de a-ți stimula dorința sexuală, performanța sexuală și plăcerea. 

Libido înseamnă în esență „apetit sexual”, iar când dorința sexuală scade, majoritatea oamenilor nu știu exact de ce. Clientele mele deseori mă întreabă ce pot face pentru libido fără a pune restul dezechilibrelor sau nivelul lor de oboseală în context. Practic văd asta ca o problemă personală care nu ține de sănătate. Indiferent dacă cauza principală este stresul, problemele hormonale sau o varietate de alți factori, suplimentele sunt primele căutate pentru a da un impuls imediat.

Cele mai studiate și promovate ca suplimente de „îmbunătățire a libidoului” sunt Panax ginseng, tribulus terrestris, zinc, horny goat weed, vitaminele din complexul B, schinduf, L-arginina, maca, dehidroepiandrosteron (DHEA) și ginkgo biloba. Dar astfel de suplimente sunt rareori supuse unei examinări științifice riguroase și în nici un caz nu își fac efectele corect dacă sunt luate întâmplător din simpla dorință de a face mai mult sex, fără a ține cont de sănătatea generală a corpului, de stilul de viață, nivelul de vitalitate și resursele energetice ale corpului. Nu mai vorbesc despre așteptările, de multe ori greșite, pe care le au femeile privind cantitatea normală și sănătoasă de interes pentru sex, așteptări influențate de industria porno și cea de marketing.  


Ce afectează libidoul:

  • Stresul, anxietatea și epuizarea pot fi consumatoare și au un impact major asupra dorinței de a face sex, mai ales în cazul femeilor.  Se întâmplă mai frecvent ca bărbații să perceapă sexul ca un mijloc de detensionare, însă nivelurile crescute de stres cronic îi afectează și pe ei în egală măsură. 
  • Consumul de alcool și droguri
  • Premenopauza și menopauza. Pe măsură ce femeile se apropie de menopauză, nivelurile estrogenului încep să scadă, ceea ce poate afecta libidoul. Femeile pot suferi, de asemenea, de niveluri scăzute de testosteron, mai ales după o histerectomie. Testosteronul este principalul hormon care afectează apetitul sexual.
  • Insuficiența tiroidiană. Semnele comune ale unei tiroide subactive sunt oboseala, creșterea în greutate, starea de lentoare și ceață mentală, depresia.
  • Contracepția hormonală. Unele femei au raportat o scădere a apetitului sexual în timpul utilizării unor tipuri de contracepție hormonală, cum ar fi: contracepție combinată, inelul vaginal sau plasturele contraceptiv, pilule numai cu progestative, dispozitivele intrauterine pe bază de hormoni (sterilet).
  • Afecțiunile medicale cronice cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul și obezitatea pot avea, de asemenea, un efect negativ asupra libidoului.
  • Anumite medicamente pot reduce uneori libidoul, cum ar fi:
    medicamente pentru hipertensiune arterială, inclusiv diuretice
    medicamente pentru depresie, inclusiv antidepresive ISRS
    medicamente pentru convulsii
    medicamente utilizate în mod obișnuit pentru a trata psihoza (o afecțiune mentală în care o persoană nu poate distinge între realitate și imaginație)
    medicamente precum cimetidina, finasterida și ciproterona, care blochează efectele sau reduc producția de testosteron

Alimente care îmbunătățesc libidoul

Deși mulți cred că consumul anumitor alimente poate deschide dispoziția pentru a face dragoste, adevărul este că efectul acestora este în primul rând de echilibrare hormonală și funcționează doar dacă susțin cauza fiziologică a lipsei de libido specifică fiecărei persoane. Dacă problema este mai degrabă emoțională sau ține de calitatea relației, atunci, din păcate, ciocolata cu piper nu poate face mare lucru și în nici un caz nu compensează efectul unor medicamente cu efect direct negativ asupra libidoului.

  1. Stridii - datorită conținutului lor ridicat de aminoacizi și zinc, stridiile susțin indirect producția de hormoni sexuali și echilibrul estrogen - testosteron. Efectul lor este mult glorificat și exagerat datorită aspectului asemănător cu organul sexual feminin și senzualitatea ce implică  consumul acestora.
  2. Cacao raw - conține feniletilamină, un compus organic care induce sentimente de bucurie și stare de bine. 
  3. Pepene roșu - conține un aminoacid numit citrulină, care poate crește fluxul sanguin prin creșterea producției de oxid nitric. Oricând vorbim de capacitatea erectilă a țesuturilor (atât a penisului cât și a sistemului clitoridian feminin) ne gândim la o bună circulație sangvină și sănătate cardiovasculară. 
  4. Banane - conțin o enzimă numită bromelaină, vitamina B, riboflavina și potasi care susțin nivelurile de energie  și producția  de testosteron. 
  5. Ardei iute - Potrivit Dr. Meryl S. Rosofsky din Encyclopedia of Food and Culture ardeiul iute „accelerează pulsul și induce sudorația, mimând starea de excitare sexuală... care joacă un rol în plăcerea sexuală”. Multe lubrifiante și stimulente sexuale locale conțin cantități mici de capsaicina, substanta activă din ardeii iuți. 
  6. Vanilie - Aroma de vanilie te poate face să te simți calmă și relaxată, ceea ce este un precursor foarte bun pentru preludiu. Aș zice mult mai bun decât alcoolul, care  odată cu starea de dezinhibare te poate face să accepți încălcarea unor limite cu care în mod normal nu ai fi de acord.  
  7. Avocado - conține cantități mari de vitamina E, vitamină cu efecte antioxidante puternice și protective pentru testosteron, ambele vitale pentru îmbunătățirea apetitului sexual mai ales la bărbați. Familia de vitamine E este crucială pentru producerea hormonilor sexuali care oferă un impuls necesar pentru libido. 
  8. Goji berries - sunt o sursă valoroasă de antioxidanți și aminoacizi, iar nivelurile ridicate de potasiu susțin testosteronul, reduc stresul oxidativ și pot susține eliminarea sindromului metabolic, una din cauzele disfuncției erectile. 
  9. Maca - pudra de maca a fost folosită de secole pentru a îmbunătăți fertilitatea și apetitul sexual, iar acum există cercetări pentru a susține acest lucru. În multiple studii s-a dovedit că maca crește dorința sexuală la bărbați, reduce disfuncția sexuală la femeile aflate în postmenopauză și îmbunătățește semnificativ funcția sexuală și libidoul în comparație cu un placebo. 
  10. Rodie - consumul zilnic de suc de rodie poate crește nivelul de testosteron atât la bărbați, cât și la femei, ceea ce se traduce printr-o dorință sexuală crescută de ambele părți. De asemenea, se crede că sucul de rodie crește sensibilitatea genitală datorită concentrației de antioxidanți. 
  11. Panax ginseng - ginsengul poate să crească energia, să scadă nivelul zahărului din sânge și al colesterolului, să reducă stresul, să promoveze relaxarea, să trateze diabetul și să gestioneze disfuncția sexuală la bărbați. Unii cred că vă poate crește libidoul și performanța sexuală prin stimularea sistemului nervos central și creșterea nivelului de energie.
  12. Vinul roșu - deși efectul alcoolului pentru scăderea înhibiției și deschiderea pentru sex este binecunoscut, vinul roșu are efecte mai degrabă datorită conținutului de resveratrol, un antioxidant care scade inflamația și stimulează fluxul de sânge în întregul corp.

Orice ai alege, consumul alimentelor pentru mai mult libido poate fi o activitate distractivă, inofensivă și merită pe deplin pentru că, în mare parte, vorbim de alimente bogate în antioxidanți și nutrienți benefici echilibrului hormonal. Eu una m-aș bucura dacă clientele mele ar consuma cât de des stridii, smoothies cu maca și cacao, sau ar servi zilnic la micul dejun avocado, rodii și banane proaspete. 

Am scris pe larg despre dieta antiinflamatorie pe care e bine să o adopți în caz de dezechilibre hormonale, dar și despre alimentele funcționale pe care e bine să le integrezi în dieta ca suport antiinflamator și antioxidant pentru sănătate hormonală in Broșura Hrană Vindecătoare

Chiar dacă nu crezi în puterea afrodisiacelor, încorporarea acestor alimente sănătoase în dieta ta te va ajuta să arăți și să te simți cel mai bine, ceea ce nu poate decât să-ți îmbunătățească viața sexuală.

În ce privește suplimentele pentru îmbunătățirea performanței sexuale și a libidoului, aceasta este o piață mare și profitabilă, așa că aproape toate stimulentele de libido sunt supraevaluate. Ca regulă generală, evită „amestecurile proprii”, deoarece acestea ascund concentrația de substanțe active versus câți excipienți și substanțe ”de umplutură” conțin.  Dehidroepiandrosteronul (DHEA care este un hormon androgen slab ce poate avea ca efecte secundare acneea hormonală), Ginkgo biloba, L-DOPA, coarnele de cerb, uleiul esențial de trandafir au fost toate comercializate ca afrodisiace puternice. Deși ar putea exista ceva adevăr în aceste afirmații, majoritatea sunt doar reclame exagerate. Brânca ursului și alte plante asememănătoare pot avea efecte hormonale puternice, mai ales pentru femeile cu risc de cancer de sân, hiperplazie endometrială, polipi uterini sau fibrom unde consumul stimulentelor estrogenice poate determina menoragie sau poate accelera  proliferarea tumorilor. Nu folosi astfel de substanțe fără suportul unui terapeut care îți cunoaște bine starea de sănătate. 

Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru libidoul tău este să ai în primul rând o relație de cuplu armonioasă și sănătoasă, să ai o stare de sănătate mintală bună și o sănătate fizică vibrantă cu echilibru metabolic și hormonal, ceea ce va aduce de la sine pofta de sex cu partenerul ales și cu viața în general 🙂


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>