Vrei să afli cât de obosită ești? Nimic mai simplu! Înainte de orice analize medicale, sau teste complicate, cel mai simplu mod de a afla daca „arzi lumânarea la ambele capete” și trăiești un stil de viață dincolo de limitele tale de sustenabilitate este să iți asculți corpul. Organismul nostru are multe feluri în care ne arata că:
- Nivelul de stres pe care îl experimentăm este prea mare pentru capacitatea noastră de a îl gestiona cu metodele de bază (somn, hrană potrivită, mișcare, contact cu natura);
- Nivelul de stres a devenit cronic, sau durează de prea mult timp și corpul și-a redus capacitatea de adaptare și rezistență;
- Nivelul de stres nu este gestionat eficient – în sensul că nu facem nimic să combatem efectele sale și ne așteptam permanent ca echilibrarea să se facă de la sine fară să îngrijim corespunzător corpul. Mai precis fară să asigurăm ceea ce eu numesc “auto-mentenanță” zilnica a organismului;
- Nu înțelegem exact cu ce tip de stresori avem de a face și nu facem nimic pentru a opri sau elimina factori reversibili de stres. Asta înseamnă că fie ignorăm stresori interni (simptome de boala, de obicei), sau căutam să ne adaptăm permanent la un stil de viață care pur și simplu nu este sustenabil și sănătos pentru noi (aici discuția e mult mai amplă și ține de capacitatea de a avea limite sănătoase față de job/relații, nivelul de perfecționism, valoarea de sine).
Corpul nostru răspunde asemănător la toate aceste situații, însă societatea actuală ne învață să ignoram semnalele, să le minimizăm, sau, mai rău, să le considerăm semn de slăbiciune. Asta în timp ce, din păcate, se glorifică workaholismul, perfecționismul și alergătura dupa bani, putere, poziții și status social cu orice preț, sau se perpetuează de la o generație la alta programe de genul "las că te odihnești pe lumea ailaltă", "dacă stai, îți stă norocul".
Daca vrei să afli cât de obosita ești, urmărește chestionarul de mai jos și notează câte răspunsuri bifezi din fiecare calup. Încercuiește doar ceea ce este reprezentativ pentru starea ta generală în ultimul an.
Grupul 1
senzație că alergi de la o sarcină la alta
senzația că ești agitată, dar și obosită, cu nervi întinși la maxim
dificultăți în a te calma înainte de culcare
energie crescuta în a doua parte a zilei, seara nu mergi la culcare chiar daca simțiți oboseală
dificultăți în a adormi sau a dormi fără întreruperi
tendință de a ajunge rapid la manie sau furie, țipat și strigat frecvent
sentiment de anxietate sau teamă, mai ales în domenii în care nu dețineți controlul
lapsusuri, gânduri distrase, în special în momente dificile
pofte de dulce, obiceiul de a lua o gustare dulce în special după masă
grăsime distribuita mai ales pe abdomen și talie, circumferință taliei peste 90 cm
probleme dermatologice: eczeme, piele subțiată, psoriazis, vergeturi inexplicabile roz- violet
reducerea densității osoase (osteoporoză, osteopenie)
tensiune arterială ridicată sau ritm cardiac accelerat
nivel ridicat al zaharului din sânge, glicemie instabilă, tremurături intre mese
indigestie, reflux gastro-esofagian, gastrită
recuperare mai dificilă după traumatisme, antrenamente
cicluri menstruale neregulate
fertilitate redusă
Grupul 2
oboseală permanentă, epuizare, libido scăzut
astm, bronșite, tuse cronică,
reacții alergie sau intoleranță la histamină
infecții mai dese, rezistență scăzută la infecții
amețeală, hipotensiune ortostatică (amețeală la ridicarea din șezut)
insomnie, somn întrerupt (mai ales intre 1 și 4),
adormire târzie chiar daca simțiți oboseală
oboseală de dimineața, chiar și după ore de somn suficiente
coborâșuri de energie în cursul zilei, senzație de sfârșeală după-amiază
regenerare mai dificilă din efort sau traumatisme
capacitatea redusă de rezolvare a problemelor, totul pare mai greu decât înainte
pesimism, gânduri negative recurente, ruminație negativă
tolerantă redusă la stres, senzație de stres în cea mai mare parte a timpului
episoade de plâns, fără motiv
slăbiciune musculară generală, mai ales la genunchi
pofta pentru mâncăruri sărate, sau mâncăruri junk food (prăjite)
coagularea sângelui în exces, învinețire rapidă, hemoroizi sau varice
tensiune arterială scăzută, nivel instabil al zaharului din sânge
transpirație în exces, grețuri, vomă, diaree, episoade de alternare între scaun moale și constipație
probleme cu tiroida (diagnosticate, în familie, tratate în trecut)
Sursa chesitonar: adaptare după Sara Gottfried, Aviva Romm
Prima categorie se referă la excesul de cortisol, adică etapele de Alarmă și Rezistență descrise în articolul despre oboseală cronică, iar al doilea calup se referă la deficitul de cortisol (situații asociate cu etapa de Epuizare din același articol).
Cortizolul este un hormon cu care este posibil să te fi familiarizat deja, deoarece este discutat frecvent în ceea ce privește hormonii de stres. Cortizolul este un hormon glucocorticoid, produs în organism din colesterol și este un produs principal al axei hipotalamo-hipofizo-suprarenală (HPA), care face parte din principalul sistem de răspuns la stres al organismului. Cu alte cuvinte, cortizolul nu acționează singur, ci face parte dintr-o relație complexă dintre creier și glandele suprarenale. Nu numai că vrem cantitatea potrivită de cortizol, nici prea mult, nici prea puțîn, dar vrem că cortizolul nostru să urmeze un model zilnic natural de creștere la prima oră dimineața și scădere treptat în restul zilei. Acest lucru sprijină starea de veghe în timpul zilei și somnolența pe timp de noapte, printre multe alte beneficii pentru energia, metabolismul, sănătatea mintală și longevitatea noastră.
Revenind la chestionar, dacă ai bifat mai mult de 3 simptome la fiecare, e momentul să îți evaluezi stilul de viață și rutina de self care. Cu cât ai bifat mai multe, cu atât mai evidentă este nevoia corpului de ajutor și susținere.
Când ne gândim în mod obișnuit la stres, ne gândim la problemele pe care le avem cu jobul nostru sau grijile legate de bani, dar organismul percepe stresul la o scară mult mai largă și trebuie să luăm în considerare toți factorii. Orice stresează organismul contribuie la dezechilibrul cortizolului și poate produce simptome de oboseala.
- Infecții
- Leziuni
- Dezechilibrul microbiomului intestinal
- Expunerea la toxine
- Sensibilități și alergii alimentare
- Excesul de mâncare
- Subalimentare constantă
- Stres emotional
Capacitatea corpului de a rezista și de a se adapta la stres scade mai ales în condiții de boală cronică (diagnosticată, sau nedescoperită încă), astfel că în condiții să zicem normale de stres, răspunsul corpului este fie exacerbat, fie suboptimal. După ce completezi chestionarul și îți afli răspunsurile, întreabă-te:
Am în viață mea elemente concrete externe care mă îmi produc stres, sau trebuie să caut mai în profunzime?
Dacă să zicem că ai un job ok care nu te stresează prea tare și unde simți că munca ta este apreciată iar programul te mulțumește, situația familială e bună, nu duci lipsuri materiale - atunci principalii stresori sunt mai degrabă ascunși. Adică, fie se afla în interiorul tău și țin de sănătatea ta (afecțiuni autoimune, infecții, parazitoze, defecte de postură), fie ceva ce nu observi că te afectează din mediul ambiant care îți influențează direct sănătatea provocând stări de oboseală (mucegai, calitatea apei, toxine, dietă proastă, lipsa somnului, calitatea saltelei și felul în care dormi, calitatea aerului, poluarea fonică, toxinele din casa și din produsele pe care le folosești).
Ce trebuie să știi este că indiferent de afecțiune, nivelul de energie și vitalitate este un SIMPTOM care încearcă să îți transmită că ceva nu e în regula. Chiar dacă te simți, poate, compleșită, important e să începi de undeva.
Ce poți face chiar de azi că să te simți mai bine?
- Conștientizează factorii de stres și decide ce poți face în legătură cu aceștia (care pot fi eliminați, la care încerci să te adaptezi în continuare).
- Prioritizează practicile de auto-mentenanță în viață ta și conștientizează că nu este despre răsfăț sau poezii de selflove selfcare, ci despre supraviețuire și sănătatea ta pe termen lung. Preferatele mele sunt băile cu fulgi de magneziu Better You.
- Culca-te înainte de ora 12:00. Ai sfaturi în articolul Cum să dormi mai bine
- Dimineața la trezire expune-te la lumină naturală 15-30 minute și fă asta cât de des poți în timpul zilei.
- Hrănește-te bine chiar de la micul dejun. Ai idei în articolul Mic dejun pentru echilibru hormonal.
- Practică frecvent mișcare în natură, sau orice formă de relaxare activă care iți aduce bucurie și simți că te încarcă pozitiv.
- Tratează cu prioritate orice problemă cronică de sănătate dentară sau digestivă pe care o ai! Balonarea constantă, sau constipația (mai puțin de 1 scaun normal pe zi) nu sunt normale, ci afecțiuni care trebuie adresate cu prioritate.
- Pentru multe afecțiuni autoimune, tocmai buna gestionare a stresului este cheia către vindecare, deci este un cerc virtuos pe care îl inițiezi conștient! Începe cu a practica exerciții de respirație zilnic, intre 5 si 20 minute pe zi și construiește mai departe de acolo. Respirația este butonul de ON/OFF pentru sistemul nervos și stările de stres, deci e important sa știi mai multe despre cum să o folosești in avantajul tău.