Cele 3 etape ale tranziției la menopauză

În acest articol, mi-am propus să explic tot ce trebuie să știți despre cele trei etape ale perimenopauzei, inclusiv vârsta la care este normal să apară, simptomele cele mai frecvente și schimbările hormonale pe care trebuie să le monitorizăm în fiecare etapă a acestei tranziții către menopauză.

Cele trei etape ale tranziției către menopauză sunt necunoscute pentru multe femei. Știm informații despre pubertate, despre perioada de stabilitate hormonală și despre menopauză ca finalul etapei reproductive a vieții (vezi imaginea de mai jos). Cu toate acestea, din cauza lipsei de educație și a cercetărilor insuficiente în acest domeniu, am fost lăsate să credem că menopauza este un fel de stație finală la care ajungem la sfârșitul vieții, un punct în care ne trezim brusc, fără ca nimeni să ne avertizeze despre ceea ce urmează.

Așa cum spunea Dr. Sara Gottfried: „Menopauza nu este o prăpastie în care cazi din senin la 50 de ani. Perimenopauza poate începe încă de la mijlocul anilor 30, iar în această perioadă, femeile trec prin schimbări hormonale adesea neînțelese și tratate necorespunzător. Există o lipsă alarmantă de informații utile despre soluții sigure, eficiente și naturale care să ajute femeile să treacă cu grație prin acest rit de trecere. Pentru că, cu siguranță, nu este vorba de „o cădere liberă de aici încolo."

Perimenopauza, această etapă misterioasă care atrage tot mai mult interes în ultima vreme, reprezintă perioada de tranziție către menopauză și poate dura între doi și zece ani înainte de ultimul ciclu menstrual. Este diferită de menopauză (sau postmenopauză), care începe la un an după ultima menstruație.

Dr. Lara Briden o numește „a doua pubertate” și subliniază că este TEMPORARĂ.


Cum și când începe perimenopauza?

Ai observat că ciclul menstrual devine mai scurt? Experimentezi simptome noi, cum ar fi acumularea de grăsime în zona abdomenului și a coapselor, oboseală, probleme de somn, anxietate, iritabilitate sau ceață mentală? Dacă ai între 35 și 50 de ani, este posibil să fii în perimenopauză.

La 48 de ani, poate te aștepți deja ca aceste simptome să fie asociate cu tranziția la menopauză, fiind un lucru bine cunoscut. Însă, la 35 de ani, este ultimul lucru la care te-ai gândi. Chiar și medicul ginecolog ar putea să nu menționeze că acest proces poate începe atât de devreme.

Pentru multe femei, ultima menstruație survine în medie între 45 și 55 de ani, așa că perimenopauza ar putea începe chiar la 30 de ani, dar mai probabil la mijlocul anilor 40. De aceea, perimenopauza nu este un semn de îmbătrânire. În schimb, este o „programare biologică” asemănătoare cu pubertatea, în care se produce o recalibrare semnificativă și inevitabilă a sistemului hormonal și nervos.

etapele tranzitiei la menopauza

ETAPELE PERIMENOPAUZEI

În perimenopauză, ovarele își pierd treptat din rolul lor de a produce hormoni. Progesteronul începe să scadă constant mai întâi; apoi estrogenul începe să scadă după o perioadă inițială de fluctuații imprevizibile. Scăderea hormonilor în această etapă a vieții este cauzată de o reducere a numărului de foliculi (săculeții în care se maturizează în ovare). Când foliculii ovarieni au atins un nivel foarte scăzut, se oprește și menstruația. Cum spuneam, această tranziție se întâmplă lent și aduce cu sine schimbări speficice car pot fi împărțite în trei etape, iar cronologia și simptomele unei femei pot arăta diferit față de alte femei sau de ceea ce este descris mai jos.

etapele tranzitiei la menopauza

ETAPA 1 - Începutul declinului hormonal 

  • Ciclurile menstruale se scurtează sau fluctuează 
  • Numărul de foliculi din ovare este scăzut
  • Nivelul de progesteron scade progresiv și sigur 
  • Dominanța estrogenului este comună, mai ales din cauza scăderii progesteronului, dar și pentru că estrogenul nu a început încă să scadă - acum apar cele mai multe simptome neplăcute.
  • Nivelul hormonului foliculostimulant (FSH) este normal
  • Ovulația poate apărea în mod regulat (este posibilă sarcina)
  • Anemia poate rezulta din cicluri mai abundente
  • Sindromul premenstrual parcă este mai intens
  • Apare anxietate sau depresie crescută, dureri menstruale sau crampe, sângerări mai abundente, tulburări de somn, libido scăzut. 
  • Moment bun pentru a iniția schimbări de stil de viață și dietă care vor asigura o tranziție lină prin toate cele 3 etape către menopauză și o candidatură optimă pentru substituția hormonală. 

PRODUS ELECTRONIC

Cum se simte când ai prea mult estrogen în corp?

Cum se simte când ai prea mult estrogen în corp?

ETAPA 2 - Totul se accentuează 

  • Numărul de foliculi disponibili este și mai mic
  • Progesteronul scade și mai mai mult, dureros de mult pentru calitatea somnului și stabilitatea emoțională
  • Nivelurile de estrogen pot varia imprevizibil, sunt comune simptome de dominanță estrogenică cu cele de lipsă de estrogen
  • Scad testosteronul și DHEA 
  • FSH poate varia în sus și în jos
  • Ovulația devine mai puțin frecventă (sarcina este posibilă, dar mai puțin probabilă) și o parte din ciclurile lunare sunt anovulatorii
  • Simptomele din faza 1 se accentuează  
  • Durata ciclului menstrual poate varia cu 7 zile sau mai mult, sau chiar sari 1-2 cicluri din când în când
  • Apar bufeuri și transpirații nocturne
  • Apare sensibilitatea la carbohidrați, poftele de dulce și crește riscul de rezistentă la insulină
  • Apare creștere în greutate pe coapse și șolduri (exces estrogen) sau pe burtă (rezistența la insulină), edem și celulită. 
  • Ceața mentală este accentuată, probleme de somn și libido scăzut tot mai clar.
  • Moment bun pentru a discuta cu medicul despre substituția hormonală.  
  • Odată cu scăderea factorului protector al hormonilor sexuali, crește semnificativ riscul de boală cardiovasculară, de boli neurodegenerative și de boli autoimune. 
  • Dieta antiinflamatorie + stilul de viață activ sunt esențiale pentru o tranziție fără simptome agresive în continuare și pentru a gestiona optim substituția hormonală. 
chestionar de simptome hormonale

ETAPA 3 - Începutul sfârșitului

  • Nivelurile de progesteron, testostron sunt foarte scăzute
  • Nivelurile de estrogen sunt scăzute și pot continua să varieze, dar nu la fel de mult. Acum sunt mai pregnante simptomele de lipsă de estrogen. 
  • Ovulația este rară (sarcina este puțin probabilă)
  • LH și FSH poate fi crescute
  • Ciclurile menstruale se lungesc – între 2 și 11 luni
  • FLuxul menstrual scade
  • Bufeurile și transpirațiile nocturne devin mai frecvente
  • Crește grăsime în exces pe burtă (în lipsa unor modificări de dietă și stil de viață)
  • Se inițiază sindromul genito urinar - ucăciune vaginală mai accentuată, probleme cu continența urinară sau vezica urinară, libido scăzut, iritații și infecții intime
  • Pielea devine mai uscată și mai lăsată
  • Poate apărea căderea părului
  • Simptomele mental emoționale sunt evidente: ceață mentală, oboseală, iritabilitate, capacitate scăzută de concentrare, probleme de memorie. 
  • Poate apărea osteopenia și chiar osteoporoza. 
  • Multe femei primesc în aceeastă perioadă diagnostic de boală autoimună, de rezistență la insulină, prediabet  sau sindrom metabolic. 
  • Odată cu scăderea factorului protector al estrogenului, crește semnificativ riscul de boală cardiovasculară și de boli neurodegenerative. 

Etapa a treia se încheie atunci când au trecut 12 luni de la ultima menstruație, moment în care se consideră că menopauza s-a instalat. Deși declinul hormonal este cel care determină predominanța simptomelor, și nu calculele matematice, se consideră totuși că, dacă au trecut 11 luni fără menstruație și apoi apare din nou una, femeia este încă în perimenopauză. Abia după ce trece un an întreg fără menstruație, se poate spune că a intrat oficial în menopauză.

PRODUS ELECTRONIC

Sfaturi de wellness pentru femeile peste 40 de ani

Sfaturi de wellness pentru femeile peste 40 de ani

Cum să gestionezi ușor simptomele perimenopauzei?

Deși toate femeile trec prin perimenopauză și ajung la menopauză, nu toate experimentează simptome neplăcute sau notabile (deși acest lucru este discutabil, având în vedere câte simptome am fost învățate să le discredităm ca fiind "normale" pentru femei). Aproximativ 30% dintre femei vor avea o tranziție la menopauză cu simptome agresive, pentru care nu primesc sprijinul necesar.

Ce poți face pentru a trece cu bine prin această etapă? În primul rând, este întotdeauna înțelept să te consulți cu un medic specializat și bine informat despre menopauză. Un astfel de medic va recunoaște simptomele din timp și va fi deschis la discuții despre substituția hormonală, în loc să te trimită acasă cu sfaturi generale precum „ține dietă și fă mai mult sport”. Poți găsi o listă de medici recomandați în grupul de suport „Substituția hormonală. Menopauza și premenopauza. Grup de susținere.”Vei găsi aici atât informații valoroase, cât și susținerea unui grup de femei cu aceleași provocări de viață.

Perimenopauza este o tranziție de viață perfect normală – nu o boală – și există o mulțime de soluții naturale care te pot ajuta să treci cu bine prin această perioadă: dietă, exerciții fizice, suplimente, hormoni bioidentici și altele.

Bineînțeles că te poți sprijini pe plante și suplimente naturale, dar doar până la un anumit punct, după care nimic nu poate înlocui efectul hormonilor pe care îi pierzi. Există suplimente care te pot susține pe tot parcursul vieții, cum ar fi mineralele esențiale (magneziu, fier, zinc) sau antioxidanți și antiinflamatoare naturale (omega 3, resveratrol, coenzima Q10). Totuși, bufeurile sunt atribuite lipsei de estrogen și pot fi amplificate de fluctuațiile nivelului de zahăr din sânge, mai ales la femeile cu rezistență la insulină. Aceste simptome nu vor dispărea complet cu amestecuri de plante. Ceea ce poate elimina toate simptomele este substituția cu hormoni bioidentici naturali, nu suplimentele scumpe din diverse plante care promit tinerețe veșnică. Mare atenție la capcanele de marketing! Femeile aflate în perimenopauză, la fel ca cele cu endometrioză sau cuplurile care se confruntă cu infertilitatea, reprezintă o sursă profitabilă pentru vânzătorii de suplimente și pentru cei care oferă promisiuni de speranță la o viață liniștită.


Este important să nu atribuim perimenopauzei orice simptom neplăcut apărut între 40 și 50 de ani. Simptome precum durerea cronică și oboseala pot indica probleme de sănătate subiacente, cum ar fi bolile tiroidiene sau stresul cronic, care există independent de perimenopauză. De asemenea, dezechilibrele tiroidiene pot fi amplificate de perimenopauză sau chiar confundate cu aceasta, deoarece simptomele sunt foarte asemănătoare, și pot induce, la rândul lor, tranziția precoce la menopauză. Nu spera să repari cu substituție hormonală greșelile de stil de viață și carențele nutriționale!


Pe toată durata perimenopauzei, este esențial ca procesele de detoxifiere ale hormonilor (în special detoxifierea estrogenului) să se facă în mod optim, atât pentru gestionarea simptomelor, cât și pentru a fi o candidată potrivită pentru substituția hormonală. Diversificarea dietei și îmbunătățirea obiceiurilor de viață pentru „detoxifierea estrogenului” asigură un echilibru hormonal mai bun pentru tiroidă, insulină și cortizol, ceea ce face tranziția la menopauză mai lină.

PRODUS ELECTRONIC

Masterclass Estrogen Balance

Masterclass Estrogen Balance

Masterclass Estrogen Balance este primul pas pe care îl poți face pentru a îți așterne o cale lină către menopauză, dar și o perioadă post menopauză cu un corp cât mai sănătos. Este un program gândit pentru femeile aflate în etapele 1-3 ale perimenopauzei și conține atât module video preînregistrate cu informații cheie despre cauzele problemelor cu estrogenul, cât și materiale pdf cu sfaturi, liste de alimente și protocoale pas cu pas pentru echilibrare hormonală.

Cu cât treci mai bine prin tranziție, cu atât ai șanse la o sănătate mai bună și mai durabilă la bătrânețe, de aceea perioada de 30-40 de ani este momentul ideal, fereastra de oportunitate să îi spunem, pentru a învăța și aplica obiceiuri noi de sănătate. 

Masterclass Estrogen Balance
Resurse:
  • Prior, Jerilynn. (2006). Perimenopause lost - Reframing the end of menstruation. Journal of Reproductive and Infant Psychology
  • Chidi-Ogbolu, Nkechinyere & Baar, Keith. (2019). Effect of Estrogen on Musculoskeletal Performance and Injury Risk. Frontiers in Physiology
  • https://bhrttrainingacademy.com
  • https://www.jennis.com
  • Santoro N. Perimenopause: From Research to Practice. J Womens Health (Larchmt). 2016 Apr;25(4):332-9. doi: 10.1089/jwh.2015.5556.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>