În gestionarea endometriozei, mai multe suplimente alimentare au fost studiate pentru potențialele lor beneficii în reducerea inflamației, durerii și echilibrarea hormonală.
Mereu spun că pacientele cu endometrioză sunt printre cele mai educate în ce privește cunoștințele despre suplimente alimentare și dietă și sunt la zi cu ultimele recomandări din domeniu mai ceva ca cel mai bine pregătit medic specialist. Reversul medaliei este că acestea ajung, din păcate, să folosească prea multe suplimente sau să cumpere compulsiv produse care nu li se potrivesc.
În acest articol am făcut o listă cu câteva dintre cele mai studiate suplimente pentru simptomele și problemele asociate cu endometrioza, adenomioza și boala inflamatorie pelvină (BIP). Sursele mele de informație sunt PubMed și Examine, o platformă pe care o echipă de specialiști fără legături cu industria de suplimente organizează cele mai recente studii în funcție de calitatea lor pe un sistem de urmărire eficient și simplu. Lista este o enumerare aleatorie și nu o ierarhizare a nutraceuticelor în funcție de eficacitate.
PRODUS ELECTRONIC
Câteva sfaturi despre suplimente de la un nutriționist
1. Acid Alfa-Lipoic (ALA)
Acidul alfa-lipoic este un antioxidant puternic, cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare și capacitatea de a proteja celulele de stresul oxidativ. În endometrioză, s-a arătat că acidul alfa-lipoic (ALA) are capacitatea de a inhiba producția de citokine inflamatorii, migrarea și invazia în celulele endometriozice ceea ce confirmă efectul protector al ALA asupra progresiei endometriozei. (sursa, sursa)
În lucrări recente, acidul alfa-lipoic (ALA) a fost indicat chiar ca o posibilă abordare terapeutică pentru mai multe afecțiuni endocrine sau inflamatorii care afectează sănătate reproductivă a femeilor, precum sindromul ovarelor polichistice (SOPC), endometrioza și avortul spontan. (mecanism)
2. Omega-3
Acizii grași omega-3 (în special EPA și DHA) sunt bine cunoscuți pentru proprietățile lor antiinflamatorii. Studii recente au demonstrat o varietate de efecte ale acizilor grași polinesaturați (PUFA) asupra endometriozei. Se sugerează că acizii grași omega-3 și omega-6 influențează biosinteza prostaglandinelor active (PGE2), ceea ce duce la ameliorarea durerii pelviene și reducerea severității inflamației. Există mai multe alte boli inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă, ateroscleroza și astmul, în care studiile au demonstrat efectul pozitiv al consumului de acizi grași omega-3 PUFA în reducerea inflamației. În studii pe animale, nutraceuticele omega-6/3 și omega-9/6 au redus durerea din endometrioză, în comparație cu grupurile de control.(sursa, sursa, sursa)
3. N-acetilcisteină (NAC)
NAC este un antioxidant care ajută la regenerarea glutationului, un alt antioxidant important în organism. NAC s-a dovedit a avea efecte benefice în reducerea dimensiunii chisturilor endometriozice și îmbunătățirea simptomelor de durere, contribuind, de asemenea, la echilibrarea hormonală.
Administrarea orală de NAC (N-acetilcisteină) îmbunătățește durerea asociată cu endometrioza și reduce dimensiunea endometrioamelor. De asemenea, scade nivelurile serice de Ca125 și poate îmbunătăți fertilitatea la pacientele cu endometrioză. (sursa, sursa, sursa)
4. Quercitina
Quercetina este un flavonoid larg răspândit în fructe, ierburi și legume. Ca flavonoid esențial, quercetina are diverse proprietăți și manifestă efecte antioxidante, antiinflamatorii și cardioprotectoare. Quercetina exercită efecte farmacologice remarcabile în tratarea afecțiunilor ginecologice, aceasta fiind utilizată pentru prevenirea sau tratarea numeroaselor afecțiuni, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice (SOPC), endometrioza, cancerul, bolile autoimune și bolile cardiovasculare cronice. Studiile arată că quercitina poate ajuta la reducerea inflamației și durerii asociate cu endometrioza, inhibând proliferarea celulelor endometriale (sursa, sursa).
Acționând asupra mecanismelor de inflamație, stres oxidativ, proliferare celulară, invazie și aderență, apoptoză, angiogeneză și metabolismul glucozei și al lipidelor, curcumina, quercetina și resveratrolul au demonstrat efecte benefice, evidențiind potențialul lor de aplicare în tratamentul endometriozei. (sursa, sursa, sursa)
5. Mio-inozitol
Mio-inozitolul este un antioxidant bine documentat și puternic (care reduce stresul oxidativ și daunele asociate la nivelul ovocitelor), ce contribuie la scăderea hiperandrogenismului și a rezistenței la insulină. Prin efectele sale asupra căii calciului, mio-inozitolul joacă un rol direct și esențial în maturarea ovocitului (ovul), ceea ce duce la o calitate mai bună a acestuia și la o rată crescută de ovulație. Acest lucru influențează, de asemenea, fertilizarea și dezvoltarea embrionară timpurie. Astfel, mio-inozitolul poate fi utilizat în siguranță pentru a îmbunătăți calitatea ovocitelor, conducând la o calitate mai bună a embrionilor și la șanse mai mari de a obține o sarcină, în special la pacientele cu SOPC și endometrioză.
În endometrioză, la fel ca în cazul pacientelor cu SOPC, metabolismul lipidelor și al glucozei este perturbat, ceea ce poate favoriza stresul oxidativ (prin peroxidarea lipidelor). Ca și în SOPC, deteriorarea oxidativă reprezintă un factor cheie în calitatea redusă a ovocitelor, un parametru frecvent întâlnit la pacientele cu endometrioză, ceea ce duce la rate scăzute de fertilizare și implantare. (sursa, sursa)
6. Resveratrol
Resveratrolul, un alt antioxidant puternic, are un efect antiinflamator semnificativ prin inhibarea sintezei de prostaglandine și s-a demonstrat că poate induce apoptoza (moartea programată a celulelor). Multiple studii au evidențiat efectul antiinflamator al acestui compus natural în prevenția endometriozei, acest compus fenolic fiind acum considerat un nou medicament inovator în prevenirea și tratamentul acestei afecțiuni.
În studii pe animale, suplimentarea cu resveratrol a arătat reducerea numărului și volumului implanturilor endometriale, a suprimat proliferarea, vascularizarea, inflamația, supraviețuirea celulară și a crescut apoptoza. Pe de altă parte, în studiile in-vitro, tratamentul cu resveratrol a redus invazivitatea celulelor stromale endometriozice (ESCs) și a suprimat răspunsurile inflamatorii ale acestora. (sursa, sursa, sursa)
7. Vitamina D
Vitamina D joacă un rol esențial în sistemul imunitar și în reglarea inflamației. Unele studii au sugerat că femeile cu endometrioză au niveluri scăzute de vitamina D, iar suplimentarea poate ajuta la îmbunătățirea simptomelor, inclusiv reducerea durerii și a inflamației. (sursa)
Efectele vitaminei D depind de nivelul de 25-hidroxivitamina D (25(OH)D; o formă de vitamina D măsurată în probele de sânge pentru a determina statusul vitaminei D), iar multe dintre beneficiile suplimentării vor fi vizibile doar atunci când o deficiență este corectată.
8. Vitamina C și Vitamina E
Atât vitamina C, cât și vitamina E sunt antioxidanți puternici, esențiali în reducerea stresului oxidativ. Vitamina C joacă un rol important în menținerea sănătății țesutului conjunctiv, în timp ce vitamina E ajută la reglarea proceselor inflamatorii din organism. În cazul femeilor cu endometrioză, s-a observat un nivel crescut de stres oxidativ în cavitatea peritoneală. Un studiu care a evaluat suplimentarea cu antioxidanți pentru ameliorarea simptomelor endometriozei a evidențiat o reducere semnificativă a markerilor inflamatori din lichidul peritoneal, precum și o diminuare a durerii pelviene cronice. Aceste rezultate subliniază faptul că suplimentarea cu antioxidanți poate avea beneficii semnificative în gestionarea endometriozei, oferind o abordare promițătoare pentru reducerea inflamației și îmbunătățirea calității vieții pacientelor. (sursa)
9. Probiotice
Probioticele, în special tulpinile de Lactobacillus și Bifidobacterium, joacă un rol important în menținerea unui microbiom intestinal sănătos. În cazul endometriozei, acestea ajută la echilibrarea microbiomului intestinal (estrobolomul), care este implicat în metabolismul estrogenilor.
Recent, cercetările privind implicarea microbiotei în endometrioză au început să acumuleze tot mai multe dovezi. Se presupune că disbioza (desechilibrul microbiotei) poate contribui la dereglarea sistemului imunitar și la modificarea metabolismului estrogenilor. Având în vedere rolul extins al sistemului imunitar și al semnalizării estrogenice în endometrioză, pare inevitabil ca microbiota să joace un rol critic în această boală.
Studiile au arătat că pacientele cu boală inflamatorie pelvină (PID), care apare din cauza migrării bacteriilor vaginale în uter, trompele uterine și ovare, prezintă un risc de trei ori mai mare de a dezvolta endometrioză. Acest fapt sugerează că boala ar putea avea, cel puțin parțial, o etiologie infecțioasă.
Cercetătorii au găsit dovezi care sugerează că microbiota intestinală și cea a tractului reproductiv feminin ar putea fi strâns legate de apariția și progresia endometriozei. Această nouă perspectivă asupra endometriozei deschide uși pentru numeroase posibilități preventive, diagnostice și terapeutice, și reprezintă un domeniu emergent de cercetare. (sursa)
10. Epigallocatechin Gallate (EGCG)
EGCG este un compus activ din ceaiul verde, care s-a dovedit că poate inhiba proliferarea celulelor endometriale și formarea de noi vase de sânge care susțin creșterea leziunilor endometriozice. De asemenea, are efecte antiinflamatoare și antioxidante. (sursa)
11. Curcumina
Curcumina este principalul ingredient activ din turmeric și are proprietăți antiinflamatoare puternice. Unele cercetări sugerează că poate ajuta la reducerea durerii și a inflamației în endometrioză prin inhibarea anumitor markeri inflamatori. În literatura dee specialitate sunt multiple studii de grad A ce dovedesc rolul curcuminei în reducerea inflamației, a durerii și a stresului oxidativ.
12. Melatonina
Melatonina este cunoscută în principal pentru rolul său în reglarea somnului, însă studii recente au arătat că are și proprietăți antioxidante și analgezice. S-a observat că melatonina poate reduce durerea și îmbunătăți calitatea somnului la femeile cu endometrioză (sursa).
PRODUS ELECTRONIC
Terapie complementară pentru endometrioză și BIP – Fă cunoștință cu Endoprofem!
În loc de concluzii
Bineînțeles că nu puteam să închei acest articol fără să îți dau de veste că există pe piață un produs ce combină mare parte dintre ingredientele enumerate mai sus pentru a oferi suport eficient femeilor cu endometrioză.
Endoprofem reprezintă un pas important în abordarea complementară a endometriozei și adenomiozei. Cu ingrediente atent selecționate pe baza cercetărilor științifice, acest supliment oferă o soluție naturală și eficientă pentru reducerea inflamației, echilibrarea hormonilor și îmbunătățirea stării generale de sănătate a femeilor afectate. Cu toate acestea, este important de reținut că Endoprofem nu este un tratament curativ, ci un ajutor complementar, ce poate încetini evoluția bolii și îmbunătăți semnificativ calitatea vieții pacientelor.
Produsul poate fi comandat pe www.botaniq.ro cu cod de reducere MIHAELA10
La acest produs vei primi BONUS un ebook-ul Dieta Antiinflamatorie 41 retete pentru un meniu complet.