Cum mâncăm în perioada de post?

Postul Crăciunilui în religia ortodoxa are loc între 15 noiembrie - 24 decembrie și este o perioadă provocatoare pentru mulți dintre noi. De ce?

În primul rând, pentru că se petrece în senzonul rece, atunci când corpurile noastre deja trec prin multe adaptări metabolice și energetice. Temperaturile scăzute, orele cu lumină solară mai puține și activitatea fizică mai redusă reprezintă deja câteva dintre provocările pe care organismul nostru le gestionează în acest interval. Schimbarea alimentației, chiar și temporar, poate aduce cu sine o provocare în plus.

În al doilea rând, în sezonul rece corpul are nevoie de mai mulți nutrienți decât în mod normal pentru a menține constantă temperatura corpului. Pentru aceia dintre voi care în mod obișnuit consumă și alimente precum carnea, lactatea și peștele, schimbarea temporară pe care o impune ținerea postului poate să fie problematică.

Îți ofer mai jos câteva sfaturi despre cum poți face față cu brio acestei perioade, păstrându-ți sănătatea și un stil de viață optim.

Dacă îți dorești și mai multe informații te invit să descarci ebook-ul meu gratuit ”Alimentația în sezonul rece”

De ce are corpul tău nevoie iarna?

Din perspectiva medicinei chinezești, în această perioadă este necesar să consumăm atât alimente, cât și lichide calde pentru a contrabalansa efectele climei predominant reci și uscate.Este recomandat ca în sezonul rece să ne ajutăm corpul să se încălzească adăugând în alimentație cât mai multe supe, ceaiuri de sezon și mâncăruri gătite lent și consumate calde care au un efect de calmare asupra întregului organism. Alături de acestea, vă sugerez să folosiți și condimente care ”încălzesc” și susțin digestia, cum ar fi: 

  • Scorțișoara
  • Cuișoarele
  • Ienibaharul
  • Anasonul
  • Chimenul
  • Coriandrul
  • Chili
  • Piperul
  • Ghimbirul
  • Turmericul

De asemenea, iarna este sezonul în care persoanele care au deja carențe de fier vor simți mai acut frigul. Pentru a sprijini organismul, este bine să adaugăm în dieta noastră alimente bogate în fier, cum ar fi:

  • Prunele uscate
  • Melasa bio
  • Ficatul (vită, pui, curcan)
  • Semințele de cânepă
  • Semințele de dovleac
  • Spirulina
  • Fasolea
  • Lintea neagră

Dincolo de aceste minime recomandări, trebuie să luăm în calcul și faptul că în timpul iernii, secreția de serotonină (hormonul care ne asigură starea de bine) scade, așa că putem fi încercați de impulsul de a consuma alimente bogate în carbohidrați.

Evitați să consumați dulciuri și alți carbohidrați rafinați seara, deoarece aceștia vor crește starea de neliniște crescând activitatea mentală. Alegeți mai curând carbohidrați integrali (cereale, fructe și legume bogate în fibre, etc.) și mese echilibrate.

De asemenea, pentru că în timpul iernii corpurile noastre vor avea tendința de a elimina excesul de toxine, vă recomand cu căldură să alegeți suplimente care să vă susțină corpul și imunitatea în acest proces. Printre acestea se numără:

  • Vitamina C
  • Polen crud
  • Vitamina D3

Acum că ne-am familiarizat cu nevoile generale ale corpului, să ne concentrăm atenția asupra perioadei de post și a modului în care putem să ne păstrăm echilibrul și sănătatea în acest interval din sezonul rece.

În perioada postului evită să…

  1. Apelezi la uleiurile vegetale hidrogenate, rafinate, trans, râncede pentru a înlocui untul. Mai pe scurt, spunem nu la margarine!
  2. Consumul de produse care imită brânza și carnea din comerț, cum ar fi pateurile vegetale, maioneza vegană, produsele din soia.
  3.  Consumul nechibzuit de carbohidrați și de junk food vegan (chipsuri, pufuleți, covrigei, biscuiți). Aceste pofte apar în mod frecvent din cauza consumului redus de proteine.
  4. Laptele vegetal din comerț, care poate fi foarte bine (și sănătos!) făcut acasă, fără aditivi, zaharuri și alte bazaconii.
  5. Mâncărurile preambalate de post, cum ar fi salata a la russe, zacusca, fasolea bătută. Acestea conțin un exces de carbohidrați, sare, conservanți și grăsimi vegetale rafinate.
  6. Prăjituri de post din comerț.
  7. Compoturi și gemuri care conțin zahăr și/sau sirop de glucoză și fructoză.

…și în schimb, consumă mai multe…

  1. Grăsimi bune, cum ar fi uleiul de măsline extravirgin, uleiul de cocos, uleiul de avocado.
  2. Nuci și semințe: migdale, susan, chia, și nu în ultimul rând semințele de cânepă, care au un profil nutrițional foarte bogat și nu îngreunează digestia!
  3. Leguminoase gătite corect (hidratate minimum 24h): fasole, mazăre, năut și diferite tipuri de linte (de munte, roșie, maro).
  4. Pudre proteice vegetale.
  5. Cereale integrale sau fulgi presați mecanic: orz, orez inegral, orez roșu și negru, mei, hrișcă, quinoa, amaranth.
  6. Alge marine, de preferat organice, din zone nepoluate.
  7. Fructe și legume de sezon: struguri și fructe deshidratate natural, rădăcinoase crescute organic (morcov, sfeclă, păstârnac, ridiche neagră).
  8. Polen crud și produse apicole de înaltă calitate.
  9. Ciuperci (pleurotus, ciuperci brune, urechi de lemn, hribi, ciuperci deshidratate).

4 sugestii pentru un post lin și sănătos

Pentru că postul nu este doar o perioadă în care să restricționăm ceea ce mâncăm, ci și o perioadă care ne oferă prilejul de a reflecta asupra aspectelor ce țin mai degrabă de suflet, v-am pregătit aici o listă cu câteva sugestii care să vă susțină și spiritual!

 1. Hidratează-te

Am mai vorbit cu alte ocazi pe larg despre faptul că hidratarea este extrem de importantă, dar cred că ea trebuie menționată și în acest context.

Consumă lichide calde, ceaiuri făcute în casă din condimente și băuturi funcționale pline de nutrienți, care să te susțină în această perioadă.

Recomand cu căldură ceaiul de lemn dulce, supele clare și limonadele calde. Dacă vrei să te inspiri, am pregătit aici 3 rețete speciale de băuturi antiinflamatorii calde, tocmai bune pentru sezonul rece!

2. Mănâncă echilibrat și nu sări peste mese

De multe ori provocarea de a mânca altceva decât suntem obișnuiți vine la pachet cu un nivel crescut de stres și cu dezechilibrarea ritmului firesc de mese. Așa cum am menționat mai sus, pofta de dulce și de carbohidrați rafinați poate apărea în acele zile în care nu mănânci suficiente proteine.

În acest context este important să îți stabilești intenția de a menține un ritm de mese adecvat, în care faci tot ce îți stă în puteri pentru a mânca regulat. În plus, te sfătuiesc să cauți să consumi alimente variate chiar și în post… sau mai ales în post!

Creează mese pline de savoare cu ajutorul condimenetelor preferate și evită pe cât posibil mâncărurile reci, snack-urile sau produsele care înlocuiesc în mod fals lactatele și carnea. Alege în schimb fructele și legumele de sezon, gătite variat, alături de cerealele integrale sau pseudocerealele preferate.

3. Binecuvântează-ți mâncarea

La fel de important ca aspectele practice despre ce și cât mâncăm este și aspectul spiritual al hrănirii - cum mâncăm? Acordă-ți câteva minute înainte de mese în care să îți mulțumești pentru tot ceea ce faci pentru sănătatea ta.

Mănâncă cu prezență și cu bucurie, conștientă de acest simplu act care te ține în viață! Știu că există zile în care nu ești mulțumită de ce pui în farfurie și ai senzația că numai sănătos nu e ce ai pregătit acolo, însă te provoc să tratezi aceste momente cu blândețe, cu naturalețe și cu… recunoștință!

 4. Nu te forța dacă nu poți sau nu vrei să ții tot postul!

Tocmai pentru că această perioadă reprezintă un bun prilej în care să reflectezi mai profund și să-ți asculți cu atenție ritmurile interioare, te sfătuiesc să lași deoparte gândurile care încep cu ”trebuie” și să-ți asculți corpul și nevoile lui. Îți este mai bine dacă alternezi zilele de post cu cele în care mănânci ca în mod obișnuit?

Ții post pentru că asta simți, sau pentru că așa ai fost învățată că este ”bine”? Alege să ții sau să nu ții post cu conștiență și prezență, căutând să aflii mai multe despre corpul tău și despre ce-i aduce lui vitalitate și sănătate.

Ascultă-l și ascultă-te, căci tu ești, în cele din urmă, cel mai bun judecător a ceea ce este bine pentru tine. Dincolo de aspectele pragmatice ale postului, este bine să ne aducem aminte și de cele spirituale, tratând această perioadă cu răbdare și cu iubire, atât față de noi înșine cât și față de corpurile noastre care sunt zi de zi alături de noi, susținându-ne chiar și atunci când nu suntem conștienți de asta.

În încheiere te las cu cateva pagini care oferă rețete vegane din care să te inspiri în această perioadă. 

Dacă îți dorești și mai multe informații îți readuc aminte că poți să descarci ebook-ul meu gratuit ”Alimentația în sezonul rece”

Voi cum alegeți să vă comportați cu voi înșivă postul acesta?


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>