Țin sa scriu acest mic ghid al lichidului cervical sănătos drept răspuns mai amplu la întrebarea “cu ce va îngrijiți zona intimă?”. Întrebarea a fost pusa pe o rețea socială iar răspunsul meu “doar cu apă” a stârnit multe reacții si aprecieri. M-a lovit însă ideea din spatele întrebării “cum adică, doar apa?”.
Este uimitor cât de puține femei știu cum arată anatomia și cum funcționează biologia organelor intime, a ciclului menstrual și în general particularitățile organismului feminin. Din păcate, cele mai multe femei sunt lăsate să creadă că sunt “murdare acolo jos”, motiv pentru care sunt reticente în a se autoexamina. Pe de alta parte, băieții sunt de obicei educați să creadă ca posedă o comoara cu care trebuie să se mândrească. Suntem programate să credem că trebuie să mirosim a trandafiri, uscate și curate, septice dacă se poate, motiv pentru care ne sunt servite fel si fel de produse magice de curățenie intimă fără de care multe femei au uitat că pot trai bine mersi.
Sângele menstrual este singurul sânge care nu provine din violență și totuși este cel care provoacă cel mai mare dezgust. Secrețiile naturale feminine sunt indicator valoros al fertilității femeii și al stării de sănătate și totuși provoacă cele mai mari confuzii legate de cât, cum și dacă ar trebui să existe.
Vă propun să aducem puțină lumină în acest subiect. Am început de curând să urmăresc conștient schimbările prin care trece corpul meu pe parcursul ciclului și sunt pur și simplu fascinată de natura mea ciclică. E ca și cum o forță subtilă, ascunsă, adormită până acum s-a trezit în mine, forță care mă ghidează și mă hrănește în toate aspectele vieții. Asta doar prin simpla observare a ritmului lunar si conștientizarea bogăției de senzații, mesaje intuitive și împuterniciri pe care le primesc.
GHID GRATUIT
5 sfaturi pentru menținerea sănătății ginecologice de la un dietetician specializat în sănătatea feminină.
Ce înseamnă lichidul cervical sănătos
Lichidul cervical este unul din cele 3 semne primare de fertilitate ale organismului feminin, alături de temperatura bazală (la trezire) și poziția colului uterin. Lichidul cervical are un tipar diferit de-a lungul unui ciclu, iar monitorizarea acestuia (pur și simplu de curiozitate, ca forma de urmărire a fertilității, sau contraceptiv) vă poate ajuta să faceți diferența între ce este absolut normal și secrețiile simptomatice care provin de la o adevărată infecție vaginală. Nu, nu sunteți murdară și NU, nu aveți nevoie de spălături pentru scurgeri!
Vă propun să nu mai folosiți niciodată cuvântul care începe cu “s” in descrierea lichidului dvs. cervical sănătos. Pana la urmă, noi nu folosim termenul de “scurgere” pentru a denumi sperma sănătoasă a bărbaților!
- Toni Weschler - Cum să îți supraveghezi fertilitatea
De ce secretă femeia lichid cervical?
Motivul acestor secreții este acela de a susține fecundarea – spermatozoizii odată intrați în vagin au nevoie de un mediu alcalin în care să se miște și să supraviețuiască, altfel mor. În timp ce sperma intră în vagin, este nevoie de o substanță analoagă care să susțină spermatozoizii, însă singurul moment când e absolut necesar ca ei să supraviețuiască este în apropierea eliberării ovulului. Lichidul cervical este pentru femeie ceea ce este sperma pentru bărbat, cu diferența ca bărbații sunt fertili tot timpul și secretă continuu lichid seminal. Femeile sunt fertile numai câteva zile în apropierea ovulației, și astfel secretă substanța necesară hrănirii și mobilității spermatozoizilor numai în această perioadă. De asta și fluctuațiile de textură și cantitate pe parcursul unui ciclu menstrual. Oh, magia corpului feminin!
Pe măsură ce femeia se apropie de ovulație, se poate observa un tipar – secreția devine din ce în ce mai umedă, adică din ce în ce mai fertilă. Asta se întâmplă datorită criptelor endocervicale – săculeți din mucoasa colului uterin în care este secretat lichidul cervical.
Pe parcursul unui ciclu menstrual (de la o menstruație la alta) cantitatea si textura lichidului cervical fluctuează astfel:
Lichid cervical | Descriere | Senzație vaginală |
---|---|---|
Uscat | Fără lichid cervical | Uscat |
Lipicios | Cleios, lipicios, sfărâmicios, vâscos, elastic si uscat ca adezivul de cauciuc. De regula alb sau galben | Uscat sau lipicios |
Cremos | Lăptos, fluid, omogen. | Umed, ud, cleios sau rece |
Alunecos și/sau ca albușul de ou | Alunecos, elastic, transparent, dungat sau opac. | Ud, lubrifiat, alunecos, sau umed |
Nimic/Uscat sau lipicios | Fără lichid cervical sau lichid lipicios | Uscat sau lipicios |
sursa: Cum sa iți urmărești fertilitatea- Toni Weschler
- În apropierea menstruației (înainte sau după), la autoexaminare degetul va fi puțin umed, dar se va usca în câteva secunde iar senzația e cea de uscare sau o ușoară umezeala (ca atunci cand atingeți interiorul obrazului).
- După câteva zile uscate apar secreții de tip lipicios, asemănăntor cu lipiciul alb de școală, ușor elastic, însă senzația nu este cea de umed. Acest tip de lichid cervical lipicios nu susține supraviețuirea spermatozoizilor, dar în scop contraceptiv este considerat ca posibil fertil dacă apare înaintea ovulației.
- Următorul tip care apare câteva zile este cel cremos sau fluid. Tinde mai degrabă să se simtă rece în vagin, ca loțiunea de mâini la atingere, uneori este umed și apos, asemănător laptelui degresat. În acest moment senzația de umezeală resimțită este principalul indiciu al fertilității.
- Ultimul și cel mai fertil tip de lichid cervical este cel asemanator albușului de ou crud. Este alunecos, ba poate să se întindă câțiva centimetri atunci când e prins între degete, de regula este transparent sau dungat și poate avea nuanțe de galben, roz sau roșu (cele din urma semne ale unei sângerări ovulatorii). Se mai poate să fie atât de apos încât să nu se vadă nimic, existând doar senzația vaginală de alunecare. Datorită conținutului sau ridicat de apă, va lăsa pe lenjeria intimă o pata rotundă, aproape simetrică. Cea mai importantă senzație și indicator clar de fertilitate crescută este senzația vaginală de umezeală și lubrifiere, chiar dacă e practic posibil să nu se vadă nimic.
La 20 de ani femeile pot avea până la 5 zile de lichid cervical alunecos și de consistența albușului de ou, dar în jurul vârstei de 40 de ani, mai multe pot avea doar 1-2 zile sau chiar deloc.
Cu o zi sau două înainte de menstruație, femeile pot experimenta din când în când senzația unei secreții umede, apoase, care la unele femei poate avea consistența albușului de ou. Aceasta se datorează scăderii nivelului de progesteron care precede dezintegrarea mucoasei uterine. Prima parte a endometrului care se scurge este de regula apa, de unde și senzația de umezeala. În mod normal este urmata de sângerare, ceea ce dă startul unui nou ciclu menstrual. Daca apar mai multe zile de spotting sunt considerate ca făcând parte din faza luteală a ciclului precedent și indică un nivel scăzut de progesteron ce poate fi corectat prin alimentație și stil de viață. De obicei mai multe zile de spotting înainte de menstră înseamnă și sindrom premenstrual accentuat.
Aproximativ 10% din femei vor observa din când în când o zi sau două de sângerare ușoară la mijlocul ciclului, chiar în apropiere de ovulație. Se observă în general că lichidul cervical fluid (mai ales cel ca albușul de ou) are o nuanță de maroniu, roz sau roșu. Acesta este rezultatul unei sângerări care apare datorită scăderii bruște de estrogen ce precede ovulația și nu reprezintă motiv de îngrijorare, ci este considerat extrem de fertil.
Dacă observați lichid cervical cremos sau ca albușul de ou timp de mai multe săptămâni la rând, ar putea fi indiciul unui nivel excesiv de estrogen, datorat, printre altele, sindromului ovarelor polichistice sau hipotiroidismului. Hipotiroidismul vine la pachet cu simptome precum temperaturi bazale scăzute (preovulatorii sub 36,2 grade Celsius), cicluri îndelungate, menstruații abundente, faze prelungite de lichid cervical fertile sau infertilitate.
GHID GRATUIT
5 sfaturi pentru menținerea sănătății ginecologice de la un dietetician specializat în sănătatea feminină.
Alte afecțiuni ce determină o faza prelungită de lichid cervical umed este un chist ovarian sau stresul. Tiparul clasic indus de stres constă în pete de lichid cervical umed în timp ce organismul tot încearcă să ovuleze. Daca alăptați, organismul dvs. ar putea face numeroase încercări de a ovula, acest lucru extinzând pe mai multe zile tiparul de fertilitate. Pe fond de stres, mai ales asociat cu alimentație bogata în lactate și zaharuri, e foarte posibil să faceți totuși o infecție vaginală.
“Femeile tind să fie mai predispose către infecții ale tractului urinar, ca urmare a faptului că uretra femeii este mai scurtă, așa că bacteriile au de străbătut o distanță mai mică de la orificiu până la vezică. În plus, localizarea sa atât de aproape de orificiul vaginal o face mai vulnerabilă la bacteriile din exterior, precum și la iritațiile ocazionale din timpul actului sexual. Pe lângă infecțiile tractului urinar, femeile pot face infecții vaginale ocazionale, din cauza echilibrului delicat al PH-ului vaginal. După cum știți, scurgerile infecțioase nu trebuie confundate cu lichidul cervical sănătos pe care femeile îl secretă de regula la fiecare ciclu, în apropierea ovulației.”
Simptome ale unei adevărate infecții intime:
- scurgeri anormale (alta textură, culoare, ritm și cantitate)
- mâncărimi, înțepături, umflături, iritație
- mirosuri neplăcute
- pustule, negi sau șancre
Ceea ce diferențiază lichidul cervical sănătos de secrețiile vaginale nesănătoase care îl maschează sunt aceste simptomele neplăcute care însoțesc întotdeauna aceste secreții.
Infecțiile vaginale reprezintă principalul motiv pentru care femeile ajung la medicul ginecolog, invocând usturimi la urinare, mâncărimi, miros neplăcut, secreții anormale, arsură. În general tratamentul este medicamentos (antibiotice), dar puține femei își dau seama că infecțiile dezvoltate de organism apar pe fondul unui consum exagerat de carbohidrați, alte tratamente cu antibiotice (ironic, nu?), răceli puternice, dereglări hormonale și, evident, pot fi rezultatul unor boli transmise prin contact sexual neprotejat.
De regulă, afecțiunile care se termină cu -ită, sunt de natură inflamatorii, iar cea mai sigură cale către inflamație este formula:
zaharuri / lactate + stres / antibiotice = infecții intime de tip vaginită, cistită, cervicită
Vaginitele, mai ales cele recurente, aproape întotdeauna sunt create din interior prin distrugerea sistematică a florei intestinale. Primul pas spre vindecare este refacerea microbiomului prin alimentație și terapie anti-candida, urmată de aport de pre și probiotice.
Infecțiile urinare pot fi generate odată de jos-în-sus (igienă, lipsă de tonus muscular perineal, mucoasă subțiată, act intim) sau invers, de sus-în-jos (alimentație inflamatorie, stres). În acest caz, primul pas în terapie este practicarea gimnasticii perineale însoțite de alimentație anti-inflamatorie și curățarea rinichilor. “Rețetă” de baza pentru aceste afecțiuni este:
stres + bacterie = infecție urinară
Despre nutriția terapeutică eficientă în aceste situații, despre ce alimente să eviți și să consumi pentru fiecare tip de afecțiune intimă în parte, pe larg, într-un articol viitor.
Buna Mihaela,
M-ar ajuta foarte mult daca ai scrie un articol despre candidoze vaginale si exces de candida intestinala si cum se reface echilibrul intestinal si vaginal in acest caz, atat prin alimentatie dar si medicamentatie/ suplimente. Ma chinui cu cele doua de ceva timp :(.
Multumesc mult,
Madalina
Mada, e o tema pe care mi-am propus demult sa o abordez in articole. Promit ca ma mobilizez curand.