O parte dintre articolele cu rețete de pe blog au fost scrise în perioada 2015-2018 când activitatea mea profesională era mult orientată către producția de preparate vegane cu care participam la târguri și evenimente foodie. Brandul meu se numea Verde Aromat și în ofertă puteai găsi pateuri vegane, unt vegetal, faimosul muștar de casă cu miere și turmeric, cremă de ciocolată și alune și multe alte bunătăți. Aceasta este rețeta unuia dintre produsele pe care le puteai găsi la standul meu.
-----------------
Pentru atelierul de gătit Vegourmet din decembrie (în cadrul Organic Days) am gătit o terina de ciuperci absolut fabuloasă. Cam de atunci mă țin să refac această rețetă pentru a o posta pe blog! Evident că la atelier s-a mâncat tot înainte ca vreun fotograf să ajungă lângă mine în timp util.
Testez aceasta rețetă cam de vreo 2 ani în diverse forme pentru a găsi forma potrivită pentru a o introduce în portofoliul de produse Vegourmet cu care particip la târguri. Aș putea spune că sunt mulțumita, astfel că în weekendul 11-12 martie veți avea ocazia să gustați și să luati acasă acest produs la târgul Raw Generation (Romexpo, pavilion C6).
Ce trebuie să rețineți este că acest pateu nu e doar rețetă pentru post, ci face față ca aperitiv și unei mese festive. Conține un ingredient cheie care schimbă tot jocul și transformă aroma ciupercilor în ceva nou, complet deosebit. Acesta este pasta miso, adică o doză bună de umami ce completează perfect aroma ciupercilor. Eu folosesc de obicei miso din soia Hatcho de la Republica Bio, dar puteți folosi orice aveți la îndemână.
Iubesc acest ingredient și îl folosesc des acasă, în general în supa miso și dressing-uri. La mai toate atelierele îl recomand că sursa valoroasă de enzime, important de introdus în alimentație pentru sănătate digestivă și echilibru hormonal.
Rețetă - Pateu de ciuperci
Ingrediente
Mod de preparare
Până la un punct rețeta respectă pașii unui sote clasic de ciuperci cu ierburi aromate și vin.
Alege ciuperci proaspete pe care le cureți ușor cu o perie fără să le treci rapid printr-un jet de apă. Ciupercile au consistența spongioasă (buretoasă) și absorb multă apă, iar dacă le scufundați în apă va fi mai greu să obțineți ciuperci rumene, plus că își vor lăsă prea multă zeamă la gătit. Se folosește o tigaie largă, în care ciupercile să încapă într-un singur strat. Încinge bine tigaia înainte să începi gătirea.
Soteaza mai întăi ceapa și usturoiul în puțin ulei de măsline la foc mediu, adaugă ciupercile tăiate sferturi sau felii groase și continuă să sotezi până se rumenesc ușor amestecând ocazional. Când sunt aproape gata “stinge-le” cu un păhărel de vin. Poți folosi vin de Madeira sau orice alt vin licoros: Porto, Mârșală, Lacrima lui Ovidiu, Sherry, Xeres sau vin dulce obișnuit. Regula după care mă bazez eu este să fie un vin bun, pe care îl bei. Dacă la gătit folosești vin prost îți va influenta negativ gustul mâncării.
Imediat ce adaugi vinul mărește flacăra pentru ca alcoolul să se evapore rapid și adaugă condimentele – sare, piper, ierburi sau mixul pentru carne. Sotează încă 2-3 minute, oprește focul și lasă-le să se răcorească.
Adaugă în vasul blenderului ciupercile cu totul din tigaie alunele de pădure, bucățică de sfeclă, pasta miso și pasează până obții o cremă fină. Adaugă restul de ulei de măsline și mai pasează puțin, potrivește de gust cu sare, piper sau miso. Dacă simți nevoia mai poți adaugă pudră de usturoi.
Separat, într-o crăticioară de inox încălzește o ceașcă de apă și linguriță de agar agar. Când se dizolvă și se leagă gelatina, adaugă în compoziția de ciuperci în timp ce blenderul merge la viteza cea mai mică.
Răstoarnă pateul în forme de ceramică unse cu ulei, forme de silicon pentru terine sau caserole dreptunghiulare cu capac. Păstrează la rece până se întărește.
Servește pe crakers alături de salate și migrogreens, măsline, ceapă verde și ridichi.
Pasta MISO
Descriere
Pasta Miso este un condiment japonez preparat din boabe de soia după o rețetă tradițională, apreciat pentru aroma sa și proprietățile sale benefice.Se utilizează în loc de sare la condimentarea diverselor preparate culinare.Miso se fermentează în butoaie de lemn de cedru timp de 2 ani în condiții climatice naturale
Proprietăți
Procesul de fermentație al pastei miso duce la divizarea proteinelor din soia în 18 aminoacizi diferiți, incluzandu-i pe toți cei considerați esențiali.
Datorită acestui lucru, miso are un mare efect nutritiv, chiar consumată în cantități foarte mici.
Din procesul de fermentare rezultă enzime care ajută la digerarea altor alimente, ca și la stimularea secrețiilor gastrice din stomac.
Consum
Ideal pentru supe, sosuri, mâncăruri de legume și creme tartinabile.
Se folosește o linguriță de Hatcho Miso la o cană de lichid.Diluați pasta în puțină supă sau sos și adaugați în mâncare spre sfârșitul preparării.
Evitați fierberea prelungită pentru a pastra proprietățile enzimatice ale acestei paste.
sursa: www.republicabio.ro
Buna Mihaela, cu ce se poate inlocui gelatina vegetala, pudra agar agar? In cazul in care e omisa schimba in vreun fel consistenta pateului?
Multam pt reteta
Este optionala. Gelatina e pentru ca produsul sa se intareasca si sa fie mai aspectuos ca aperitiv. Poti sa o lasi deoparte si preparatul nu se va inchega atat de tare (il pui in caserola), sau poti folosi gelatina normala, daca nu vrei neaparat sa fie produsul vegan.