Practici holistice de recuperare pelvină și rejuvenare vaginală

Dacă e ceva ce am învățat despre procedurile de rejuvenare vaginală și practicile de recuperare pelvină (pentru postpartum, post histerectomie, prolaps, incontinență) este că discuția din jurul lor este polarizată, la fel ca tot ce ține de corpul feminin în ultima vreme. 

Ni se legiferează dreptul la reproducere, ni se patologizează tranziția la menopauză și acum, iată, se împarte marea în două între lumea medicală care sare în ajutorul nostru cu tot felul de proceduri de rejuvenare vaginală și terapeuții holistici care lucrează cu fascia și masaj intern și declară drept barbarie orice intervenție medicalizată în zona intimă feminină. Exagerez, nu toți sunt atât de înverșunați, dar în general taberele sunt bine împărțite între ”totul se poate rezolva dacă mergi la medic” și ”totul de poate rezolva dacă stai acasă, faci yoga și îți masezi suficient de bine vaginul” : ))

Bineînțeles că adevărul este undeva la mijloc. Este important că femeile să cunoască toate opțiunile pe care le avem astăzi la dispoziție pentru managementul simptomelor pelvine și pentru a restabili echilibrul în pelvis. În acest articol îți voi prezenta toate practicile despre care eu știu în acest moment că ar putea fi de folos femeilor și pe care le recomand frecvent în protocoalele mele, dar nu în ideea de a le folosi musai pe toate, ci în ideea unui bufet de care dispunem pentru a alege după bunul plac practicile cu care rezonăm cel mai mult în fiecare moment al vieții. 

Mihaela Brailescu

Practici holistice care susțin vindecarea ginecologică și rejuvenarea țesuturilor vaginale

  • Osteopatie 
  • Fizioterapie și kinetoterapie 
  • Masaj și manipulare fascia 
  • Gimnastică intimă Kriston 
  • Holistic Pelvic Care
  • Cartografiere vaginală și automasaj vaginal 
  • Băi de șezut (cu imersie sau cu abur)
  • Womb Yoga 
  • Tonifiere musculară prin radiofrecvență (focalizat pe vagin sau pe zona pelvină)
  • Rejuvenarea țesuturilor prin intervenții cu plasma (PRP vaginal) sau microneedeling (Morpheus8V) 

Femeile se pot folosi de astfel de practici în toate etapele vieții. Unele sunt deosebit de benefice ca rutină constantă de îngrijire și automentenanță, în timp ce altele sunt deosebit de benefice pentru:

  • Vindecarea după sarcină
  • Prolaps (uterin, de vezică, de rect)
  • Scurgeri urinare sau incontinență urinară
  • Infecții cronice ale vezicii urinare sau vaginale
  • Preconceție și fertilitate (în special în caz de endometrioză)
  • Congestie pelvină
  • Traumă sau abuz pelvin (intervenții medicale nesolicitate, traumatisme și lovituri)
  • Vaginism
  • Sindrom genito-urinar de menopauză

Dar, să le luăm pe rând! 

osteopatie

Osteopatie 

Despre osteopatie nu cred că e nevoie să ofer explicații, cu toții am auzit sau am încercat măcar odată în viață. Ea poate fi folosită ca tehnică manuală non-invazivă pentru a evalua și trata dezechilibrele structurale și funcționale ale pelvisului atât la femei cât și la bărbați. Osteopatul folosește mâinile pentru a manipula mușchii, articulațiile și țesuturile conjunctive pentru a restabili echilibrul și funcția normală. Osteopatia poate ajuta multe componente diferite legate de pelvis, cum ar fi viscerele (organele interne), mușchii, fascia, liniile de gravitație și circulația. Fiecare dintre acestea contribuie la funcționarea pelvisului în ansamblu și susține întregul nostru corp. 

Studiile clinice sugerează că osteopatia pelvină poate fi eficientă în tratarea durerilor pelvine cronice și în ameliorarea simptomelor legate de disfuncții pelvine. Eu am beneficiat de o ședință de osteopatie postpartum (doar extern) pentru realinierea oaselor bazinului. Rămăsesem cu o durere în șoldul stâng și ajunsesem să schiopătez la o lună după naștere, lucru ce s-a reglat imediat după o singură ședință. O văd de ajutor pentru femeile cu dureri cronice pelvine din cauza endometriozei pentru a evalua și corecta eventuale defecte de postură care apar că adaptare la durere sau chiar cauza de fond a durerii.  

Puncte forte:

  • Osteopatia poate ajuta la restabilirea mobilității în articulațiile pelvine, reducând astfel durerea și disconfortul.
  • Osteopatia folosește tehnici miofasciale blânde, manipulări viscerale și tehnici cranio-sacrale care pot stimula circulația sângelui și a limfei în zona pelvină, promovând vindecarea și regenerarea țesuturilor.

Puncte slabe:

  • Unele femei pot resimți disconfort sau durere temporară după ședințele de osteopatie, dar asta nu ar trebui să persiste dacă procedura a fost efectuată corect. 
  • Pot fi necesare mai multe ședințe pentru a obține rezultate semnificative, ceea ce poate implică un angajament de timp și financiar.
kinetoterapie

Fizioterapie și kinetoterapie pelvină

La fel că osteopatia, fizioterapia și kinetoterapia nu au nevoie de nici o introducere, însă e bine să știm că aceste tehnici pot fi folosite cu succes pentru durerile pelvine de natură urologică, ortopedică, neurologică sau reumatologică dar și pentru problemele de incontinență urinară la femei și disfuncțiile erectile la bărbați. Diferența dintre acestea, dacă e să simplific grosolan, este că fizioterapia se concentrează pe restabilirea funcției fizice și a mobilității după accidentare sau boală  prin manipulare manuală, stimulare intramusculară și alte tratamente pasive combinate cu exerciții și mișcare, iar kinetoterapie/kineziologia se concentrează pe optimizarea performanței fizice și prevenirea accidentelor, ajutând clienții să reducă durerea cronică și să își optimizeze performanța corpului prin exerciții și mișcări funcționale. 

Numeroase studii au demonstrat eficacitatea ambelor tehnici  în tratarea incontinenței urinare, îmbunătățirea forței și funcției mușchilor pelvini și reducerea simptomelor de durere pelvină cronică și disfuncție pelvină. 

În unele centre de kinetoterapie poți beneficia de tratamente cu aparate de stimulare musculară funcțională (Emsella sau Remed), sau terapii cu ultrasunete. Terapiile cu ultrasunete (Tecar Winback) au efect diatermic care stimulează circulația limfatică și sanguină pentru a accelera drenarea edemului sau a îmbunătăți vascularizarea în cazul țesutului fibros.  

Puncte forte:

  • Tehnici non invazive și naturale de tratament, evitând astfel riscurile asociate intervențiilor chirurgicale.
  • Disciplina necesară pentru exerciții regulate poate hrăni o relație sănătoasă cu corpul. 
  • În ”echipa de tratament” a unei femei cu endometrioză ar fi bine să existe un specialist fizio/kineto, cu o vizită recomandată obligatoriu chiar de medic în post operator endo sau după înlăturarea unui fibrom de mari dimensiuni. 

Puncte slabe:

  • Concentrarea excesivă pe muschi și funcția ”sportivă” fără suportul emoțional necesar oricând accesăm o zonă puternic încărcată energetic și emoțional cum este pântecul feminin poate lăsa femeia cu sentimente contradictorii.
  • Accesul la terapeuți specializați în disfuncții pelvine poate fi limitat.
  • Consider că lucrul cu pântecul feminin necesită un grad de maturitate emoțională și cunoștințe holistice despre corpul feminin pe care mulți practicieni nu le capătă decât dacă își dedică conștient munca acestui domeniu. 
  • Tratamentul durerii pelvine prin metode agresive și invazive care nu iau în considerare fondul inflamator și sensibilitatea crescută a țesuturilor pelvine poate avea efect contrar vindecării (deconectare de corp, retraumatizare, formarea de noi aderențe). 

Electrostimularea magnetică funcțională

Aparatele Emsella sau REMED folosesc stimularea magnetică transcutanata de înaltă intensitate, o modalitate modernă de a trata afecțiuni neuro-musculare cu ajutorul unui câmp magnetic foarte puternic de 3 tesla. Aplicatorul tip scaun este conceput special pentru afecțiuni genito-urinare și realizează o stimular difuză la nivelul întregului bol pelvin. 

Tratamentul se poate face prin haine, câmpul magnetic  penetrând profund atât țesuturile moi, cât și cele dure, ajungând în profunzime până la 10-12 cm.

Tratamentul se poate efectua pentru o gamă largă de patologii: dureri acute sau cronice, artrită reumatică și degenerativă, afecțiuni articulare și ligamentare, dureri și spasme musculare, miostimulare, reducerea spasticitatii, incontinentă urinară și fecală, disfuncții sexuale, dureri pelvine, întărirea planșeului pelvin.

Scăderea durerii se datorează interacțiunii sale puternice cu sistemul nervos periferic și depolarizarea fibrelor aferente, care schimbă percepția dureroasa, tratament util în special în bolile inflamatorii pelvine însoțite de durere cronică. 

În Iași puteți accesa tratamentul cu scaunul Emsella la Arcadia Medical Beauty conform protocolului recomandat de medicul ginecolog. 

Tonifiere musculară prin radiofrecvență 

Tonifierea musculară prin radiofrecvență implică utilizarea energiei de radiofrecvență pentru a stimula colagenul și a întări mușchii și țesuturile din zona pelvină și vaginală.

Această terapie folosește electrozi pentru a trimite curenți electrici către mușchii vizați. Prin plasarea strategică a electrozilor pe zonele afectate, stimularea poate ajuta la ameliorarea durerii și a edemului, la reducerea spasmelor musculare și la scăderea atrofiei, în același timp îmbunătățind circulația și amplitudinea de mișcare. La nivel pelvin, radiofrecvența poate îmbunătăți elasticitatea și tonusul țesuturilor, ameliorând simptomele de slăbiciune pelvină.

În Iași poți beneficia de un astfel de tratament tratament în cadrul Arcadia Medical Beauty.  vTone este unul din dispozitivele platformei Empower RF care asigură stimularea musculară electrică intravaginală (EMS). Acest lucru permite întărirea mușchilor planșeului pelvin prin crearea de contracții puternice. Această tehnologie non-invazivă poate trata incontinența urinară de stres, de urgență și mixtă la femei. De asemenea, poate ajuta la îmbunătățirea funcției sexuale. Dispozitivul în formă de ovul este introdus vaginal și puterea contracției este mărită în funcție de nivelul de confort al pacientului și de contracția vizibilă. În general sunt recomandate 6 tratamente de 20-30 de minute la distanță de 1 săptămână, dar terapia va fi individualizată.

 Puncte slabe:

  • Procedura poate fi costisitoare pentru unele femei și poate necesită mai multe sesiuni pentru rezultate optime.
  • Rezultatele pot fi temporare și necesită tratamente de întreținere regulate.
  • Trăim într-o cultură a convenienței, astfel că unele femei pot cădea în capcana de a crede că un dispozitiv extern care contractă musculatură pelvină înlocuiește responsabilitatea individuală de a face sport (mai precis excerciții de tonifiere a musculaturii centrale și mușchii spatelui) și nevoia de a intra într-o conexiune mai profundă și mai autentică cu propriul corp. Pentru femeile care nu practică deloc mișcare, sunt desensibilizate sau chiar cele care sunt tensionate la nivel pelvin, stimularea unor contracții prea puternice de la început poate înrăutăți simptomele. 
tami lynn kent

Holistic Pelvic Care™ 

Holistic Pelvic Care™ (HPC) este o combinație de tehnici blânde, evaluări inter-vaginale, respirație simplă și masaj inter-vaginal care aliniază fizic și energetic pelvisul și susține bolul pelvin. Tehnica a fost dezvoltată de Tami Lynn Kent, un terapeut pentru sănătatea femeilor din Portland, SUA. HPC se adresează aspectelor fizice ale dezechilibrului musculaturii pelvine și aduce o înțelegere mai profundă a sănătății și echilibrului în interiorul și în jurul pântecului, care funcționează că nucleul nostru receptiv energetic și emoțional.

Din punct de vedere fizic, tehnica HPC presupune evaluarea prin palpare intravaginala internă și externă pelviană, contracția musculară, eliberarea și cartografierea mușchilor planșeului pelvin, eliberare mio-fascială.  

Această tehnică (că orice altă metodă holistică de lucru cu pântecul feminin) are capacitatea de a ne alinia întreaga ființă, dând putere femeilor să-și locuiască pe deplin corpul, inclusiv spiritul și sufletul. Oricând restabilim echilibrului pelvisului și uterului , putem vedea și schimbări în fiziologie, cum ar fi echilibrarea hormonală, îmbunătățirea fluxului sanguin și limfatic, precum și echilibrul mental-emoțional prin schimbări ale sentimentelor și emoțiilor.

O sesiune de HPC poate induce o stare de relaxare profundă și împrospătare, benefică pentru reducerea tensiunii musculare și a disconfortului pelvin.

Lucrul intern vaginal nu este recunoscut, reglementat și deci legal în multe țări. Practica poate fi accesată în UK, Olanda și în SUA, acolo unde Tami a format cei mai mulți practicieni. Aceste femei au la baza formări de moașă, doula, fizio sau kinetoterapeut, masaj sau osteopatie. Accesează pagina de resurse a lui Tami pentru a vedea unde găsești un terapeut. 

Există dovezi anecdotice și studii preliminare care sugerează că masajul vaginal și  poate fi eficient în reducerea durerilor pelvine și îmbunătățirea funcției musculare. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma pe deplin eficacitatea și siguranța acestei tehnici.

Gimnastică intimă Kriston (Kriston Intimate Training)

Ce este: un program de exerciții conceput pentru a întări și tonifia mușchii planșeului pelvin, prevenind și tratând probleme precum incontinența urinară și disfuncțiile sexuale. Scopul acestei metode maghiare de promovare a sănătății este de a îmbunătăți funcția organelor din abdomenul inferior la ambele sexe, de la grădiniță până la bătrânețe. Este dezvoltat pentru prevenire și „auto-reabilitare”. Metoda Kriston a fost dezvoltată de Andrea Kriston încă din 1986 iar eficacitate sa este dovedită de o serie de studii medicale.

Autoarea a plecat de la ipoteza că datorită faptului că musculatura pelvină este aşezată orizontal și este alcătuită din fibre musculare striate, deci se poate mobiliza şi coordona voluntar, asta înseamnă că se poate şi antrena. Practic, metoda implică identificarea și supravegherea voluntară şi controlul motor a suprafeţei musculare a uretrei, a vaginului şi a anusului, fiecare dintre aceste trei orificii fiind înconjurate de muşchi inelari. 

Beneficii:

  • Îmbunătățirea sănătății pelvine: Exercițiile specifice pot întări mușchii pelvini, prevenind și ameliorând simptomele de incontinență și prolaps pelvin.
  • Autonomia pacientului: Pacienții (atât femei cât și bărbați) pot învăța și practica exercițiile acasă, promovând auto-îngrijirea și responsabilitatea personală.
  • Alfabetizare corporală: pentru a putea înțelege și practica cu succes excercițiile este nevoie de o cunoaștere elementare a musculaturii pelvine

 Puncte slabe:

  •  Ca orice program de antrenament, pentru a menține rezultatele, exercițiile trebuie efectuate regulat și pe termen lung. 
  • Deși inițial este nevoie de supraveghere și instruire adecvată, în cele din urmă, nu se poate verifica cu adevărat dacă o persoană execută corect exercițiile decât în momentul în care problemele de sănătate i se agravează sau apar altele. 
A strânge sau a nu strânge, aceasta este întrebarea! Sunt exercițiile Kegel suficiente pentru femei? Exercițiile Kegel au fost numite după un medic ginecolog american și implică strângerea activă a mușchilor vaginali. Problema cu un astfel de exercițiu este că nu schimbă modelul de implicare al mușchilor – aceștia strâng doar fibrele musculare care sunt libere să se angajeze, mai degrabă decât să modifice CUM se angajează. Rezultatul este că multe femei dezvoltă un dezechilibru mai mare în diafragma pelvină, unde părțile care pot „trage” lucrează din ce în ce mai mult, dar părțile care nu se pot angaja încă nu fac nimic. Tami Lynn Kent, în cartea sa fantastică „Wild Feminine”, spune: „Majoritatea femeilor nu au cu adevărat mușchi pelvieni slabi, ci mai degrabă mușchi care nu sunt capabili să se angajeze pe deplin din cauza tensiunii centrale, a traumelor din trecut și a altor dezechilibre pelvine.”

Mai multe despre diferentele dintre KIT Method si exercitiile Kegel poți citi în acest articol

masaj abdominal

Masaj abdominal, sacral și intern vaginal 

Masajul și manipularea fascială implică aplicarea de tehnici manuale pentru a elibera tensiunile și aderențele din țesuturile fasciale ce poate fi aplicat (prin diverse tehnici și linii de învîțătură) atât la nivel extern (abdomen, pelvis) cât și intern pe mușchii și organele din zona pelvină. 

Pe lângă câteva tehnici consacrate (masajul abdominal Maya, tehnica Arvigo, tehnica CNT), în ultimii ani au apărut multe branduri personale și mărci înregistrate pe ceea ce este în esență același lucru: manipularea țesuturilor musculare și fascia de către o persoană conectată și conștientă la câmpul emoțional și energetic al clientului. 

Beneficiile masajului abdominal sunt binecunoscute și consacrate pentru sănătate pelvină, fertilitate și vindecare digestivă, dar puține femei știu că aceste tehnici pot fi și sunt tot mai folosite intern cu aceleași rezultate fantastice pentru vindecare și bunăstare feminină. Problema este că lucrul intern nu este reglementat și legalizat în România. Deși la noi în țară nu este reglementată practica internă, în multe țări Europene și în SUA se poate obține licență pentru a lucra intern vaginal și anal prin multiple metode, nu doar osteopatie, și fără a fi necesar un drept de liberă practică din sistemul medical (moașă, asistentă medicală, medic ginecolog). 

Masajul de eliberare pelviană este un tratament specializat de eliberare miofascială externă care se concentrează și deschide căile de țesut conjunctiv care susțin pelvisul, care poate fi efectuat de anumiți terapeuți și intern. 

CHI NEI TSANG (CNT) reprezinta o tehnica veche de masaj terapeutic chinezesc, prin care folosesti energia (CHI), ca sa vindeci organele interne (NEI TSANG). Este un sistem de echilibrare si vindecare  a corpului, o forma de tratament prin care emotiile negative, stresul, tensiunea si boala sunt indepartate, iar functiile organelor restabilite. CNT actioneaza pe plan energetic, fizic si emotional, de aceea este considerata cea mai importanta terapie de detoxifiere si vindecare.

Tehnicile Arvigo de terapie abdominală Maya sunt bazate pe tehnici antice  maiașe (popularizate de Rosita Arvigo, o ucenică a lui Don Elijio Pantis, un vindecător mayaș), și sunt cunoscute pentru ajutorul oferit în alinierea sau decongestionarea organelor reproductive atât la bărbați, cât și la femei. În plus, abordează multe tulburări digestive comune. Prin ameliorarea eficientă a congestiei țesuturilor și constricției organelor, aceste tehnici îmbunătățesc fluxurile vitale de energie, sânge, limfă și nervi în abdomen și la nivelul organelor reproductive, în plus pot elibera tensiuni emoționale și energetice care ar putea provoca stres inutil asupra corpului.

Când e folosit la nivel pelvin de practicieni dedicați, masajul pelvin este un tratament complet non-invaziv, care aduce echilibru și armonie organelor reproductive, celor digestive și zonei sacrale, cu efecte benefice în mai toate patologiile pelvine feminine și în special pentru infertilitate. Femeile care îl experimentează din mâinile unui terapeut cu har declară că efectele pentru sănătatea lor sunt miraculoase și cred cu tărie că avem nevoie de cât mai mulți oameni cu har pentru ca femeile să aibă mai mult acces la această practică. 

Aceste tehnici sunt benefice în inflamație cronică pelvină, endometrioză, adenomioză, sindrom de ovare polichistice, menstruații problematice (grele, abundente) sau neregulate, trompe uterine inflamate/înfundate, dureri menstruale,  dureri de spate,  sau probleme digestive (constipație, balonare, sindromul colonului iritabil, bila leneșă) și probleme sexuale (lipsa orgasmului, libido scăzut, lubrefiere scăzută, vaginism). 

Puncte slabe: 

  • Deși pare un remediu universal, eficacitatea poate varia în funcție de tehnica specifică utilizată și de răspunsul individual al pacientului. 
  • La fel ca la fizio/kineto terapie, concentrarea strict pe mușchi și masajul făcut de o persoană care nu conștientizează că pântecul unei femei este o zonă puternic încărcată energetic și emoțional poate stârni reacții contradictorii și chiar reactivare de traumă.
  • Terapeutul trebui să aibă o igienă energetică riguroasă, capacitatea de a conține pacientul și minime cunoștințe de psihologie, de preferat pregărire oricentată pe traumă. 
  • Sunt tehnici care se pot învăța ușor chiar de către persoane fără cunoștințe temeinice de anatomie și fiziopatologie. 
  • Masajul intern și practica energetică internă făcute de terapeuți cu pregătire temeinică în lucrul cu corpul uman poate fi confundată cu diverse alte proceduri de stimulare a energiei sexuale în care scopul nu este neapărat vindecarea iar practicienii nu au un cod de condiuita profesională și organisme externe care să îi coordoneze sau să le verifice activitatea. E foarte pericolos să lași chiar pe oricine, mai ales în condițiile în care nu este practică reglementată prin lege, să lucreze p pântecul tău sau intern vaginal. 
  • Daca știi că ai traume sexuale sau medicale ginecologice ți-aș recomanda să nu apelezi la astfel de persoane care promit trezirea zeiței din tine și conectarea cu energia ancestrală a nustiu cărei străbunici pentru că riscul de traumatizare este foarte mare.
  • De cele mai multe ori femeile nu au nevoie de  stimularea libidoului și a energiei sexuale, ci de blândețe, de conținere, de vindecare, de curățare energetică profundă, de detensionare emoțională și musculară care să permită energiei vitale să circule liber și hrănitor prin tot corpul. 
vaginal mapping

Cartografiere vaginală și automasaj vaginal

 Cartografierea vaginală și automasajul vaginal sunt tehnici prin care femeile își explorează și masează zona vaginală pentru a identifica și elibera tensiuni sau aderențe, îmbunătățind astfel sănătatea și conștientizarea corporală. Este o practică individuală și replică într-o mică măsură acțiunile unui terapeut de eliberar pelvină prin masaj sau practician Holistic Pelvic Care . 

Masajul vaginal și cartografierea vaginală sunt practici de autoexplorare pentru autocunoaștere, introspecție și sănătate ginecologică complet diferite de cele menite să ofere pur și simplu plăcere. În masturbare, ne stimulăm pe noi înșine în funcție de gusturile noastre particulare, în căutarea excitării și a orgasmului. În timpul masajului intravaginal aducem același tip de atingere anatomiei noastre interioare pe care le-am aduce oricărui mușchi care dorește atenția și atingerea noastră - masarea gâtului dureros nu este sexuală, dar ne aduce plăcere și este necesară. Pe același principiu, masarea interiorului vaginului nu este nici ea în mod necesar sexuală, dar poate aduce multă relaxare și senzație de profundă conectare la propriul corp. 

Beneficii:

  • Aceste tehnici pot ajuta femeile să devină mai conștiente de propriul corp și să identifice zonele problematice, pot stimula circulația sângelui și a limfei, promovând vindecarea și sănătatea țesuturilor. 
  • O femeie care își cunoaște corpul și este familiară cu propriile profunzimi poate avea mai multă claritate și mai mult curaj în discuțiile cu medicul ginecolog, poate pune întrebări mai precise și poate cere clarificări mai punctuale privind sănătatea sa. În plus, este mult mai încrezătoare în ce poate face și obține pentru sănătatea sa ginecologică prin forțe proprii. Pe scurt, devine suverană în propriul corp. 

Puncte slabe: 

  • Deși unele femei pot experimenta disconfort emoțional în timpul acestor practici, este totuși mai ușor să te deschizi față de tine însăți în intimitatea propriei case. 
  • Este întotdeauna mai plăcut să primești masaj decât să îți faci singură : ) 
  • Unele semnale (puncte trigger, congestie limfatică, tensiune musculară, aderențe) pot fi trecute cu vederea din cauza lipsei de cunoștințe pentru interpretarea lor corectă și lucrul cu ele. 

Băi de șezut (cu imersie sau cu abur)

Băile de șezut sau băile cu abur pentru zona pelvină sunt o practică tradițională de auto-îngrijire ginecologică care implică imersia sau expunerea zonei pelvine la abur sau apă caldă, deseori infuzate cu plante medicinale, pentru a ameliora disconfortul și a promova vindecarea țesuturilor pelvine.

  • În băile de șezut se scufundă pelvisul în apă cu infunzie de plante. 
  • În băile de abur  se stă peste o oală caldă cu infuzie fierbinte de plante, expunând ușor întreaga regiune pelviană la abur. În funcție de modul în care este poziționat corpul, aburul poate ajunge în întreaga regiune pelviană, inclusiv vulva, clitorisul, labiile, uretra, vaginul și anusul. 
  • Varianta uscată presupune fumigația zonei cu fum cald de plante medicinale.

Tradițional, utilizarea acestor practici a evidențiat îmbunătățiri pentru femeile cu infertilitate, tulburări menstruale, recuperare postpartum, fibroame, endometrioză, SOP, chisturi ovariene, chisturi Bartholin, chisturi cervicale, chisturi parauretrale, polipi, cicatrici, sindrom premenstrual și tulburare disforică premenstruală.

Eu o consider o practică foarte relaxantă pe care o recomand ca rutină de îngrijire  pentru orice femeie (indiferent de vârstă) măcar din când în când și nu neaparat ca o practică terapeutică la care să apelezi doar când ai probleme.

Plantele folosite frecvent sunt: Pelin, Muşeţel, Gălbenele, Busuioc, Oregano, Lavanda, Trandafir, Rozmarin, Frunze de Zmeur, Roiniță, Salvie, Crețișoară, Hamelis.

Deși există dovezi limitate, unele studii și rapoarte anecdotice sugerează beneficii în reducerea simptomelor și promovarea relaxării pelvine .

În 2019, un grup mic de cercetători de la Institutul de Hidroterapie Peristeam a finanțat în comun un studiu experimental numit „Studiu cu abur vaginal al patrulea trimestru”. Acest studiu inițial a constatat că aburirea postpartum a fost utilă pentru readucerea mai rapidă a vulvei la starea de dinainte de sarcină; expulzarea lohiilor (secreția postpartum) mai rapidă; reducerea forței și apariției contracțiilor postpartum; scăderea tensiunii arteriale și a pulsului; ajutând uterul să se micșoreze înapoi sub osul pelvin într-o perioadă mai scurtă de timp; accelerarea taliei și reducerea greutății; atenuarea disconfortului de sutură, cum ar fi mâncărime, strângere, tragere sau sensibilitate; îmbunătățirea regularității intestinului; și scăderea cazurilor de hemoroizi postpartum.

Pro:

  • Căldura din băile de șezut pot reduce durerea și disconfortul în zona pelvină prin promovarea relaxării musculare și mentale. 
  • Este o practică ușor de făcut în confortul casei. 
  • Plantele medicinale pot stimula circulația, detoxifierea  și pot accelera procesul de vindecare a țesuturilor.

Puncte slabe:

  • Deși exită o doamnă doctor ginecolog care și-a construit o întreagă carieră din discreditarea lui Gwyneth Paltrow și platforma sa Goop prin care popularizează practici de wellness (dar și pseudoștiință, e drept), nu pot sa găsesc cu adevărat nici un dezavantaj periculos acestei practici antice de bunăstarea ginecologică. 
  • Utilizarea unor plante sau substanțe nepotrivite poate cauza iritații sau reacții alergice.
  • Beneficiile pot fi temporare și nu tratează cauzele subiacente ale disfuncțiilor pelvine.
  • Utilizarea neatentă poate provoca arsuri.
uma dinsmore tulli

Womb Yoga

 Womb Yoga este o formă de yoga concepută special pentru sănătatea pelvină și reproductivă a femeilor, combinând posturi, respirație și meditație pentru a echilibra energia și a îmbunătăți funcția pelvină. 

Eu mi-am urmat formarea in Womb Yoga cu Uma Dinsmore Tuli, un terapeut yoga cu expertiză specială în terapia yoga pentru sănătatea femeilor, și pot spune cu convingere că aceasta este una din acele practici de bază pentru sănătate de care poate beneficia orice femeie, la orice vârstă. 

Poți accesa antrenamente de womb sau yin yoga pe youtube sau îți recomand cartea Umei – Yoni Shakti. O consider lectura obligatorie pentru yoginele practicante. 

Pro:

  • Practicarea Womb Yoga poate întări mușchii pelvini și îmbunătăți circulația limfatică și flexibilitatea șoldurilor, precum și mobilizarea întregului corp. 
  • Tehnicile de respirație și meditație pot reduce stresul și anxietatea, contribuind la sănătatea generală.

Puncte slabe: 

  • N-aș spune că sunt în mod real puncte slabe. Orice corp poate practica yoga, în orice condiții. Riscul este ca infuzia imagini și credințe despre nutriție din cultura yoga care glorifică corpurile slabe să influențeze negativ imaginea de sine a unei femei care nu arată ” ca o yogină”.
  • Eficacitatea poate varia în funcție de angajamentul și consistența practicii individuale.

Rejuvenarea țesuturilor prin intervenții cu plasma (PRP vaginal) sau microneedeling fracționat (Morpheus8V)

Rejuvenarea țesuturilor prin PRP (Plasma Rich in Platelets) implică înjectarea la nivel vaginal a plasmei proprii a pacientului, bogată în factori de creștere, pentru a stimula regenerarea țesuturilor. 

Microneedeling-ul fracționat cu Morpheus8V utilizează ace fine și radiofrecvență pentru a stimula producția de nou colagen și elastină și regenerarea țesuturilor pelvine și vaginale. Acesta ameliorează problemele frecvente ale zonei intime, dar și cazuri clinice mai complexe. Acest dispozitiv este dovedit clinic și are o matrice formată din 24 de micro-ace subțiri acoperite cu aur, care acționează la o adâncime de 1 până la 3 mm. Morpheus8V asigură remodelarea submucoasei intravaginale și are triplă acțiune de electrocoagulare.

În Iași poți face ambele proceduri la Arcadia Medical Beauty, un centru ultraspecializat sub îndrumarea unei echipe de medici ginecologi. Îți recomand să nu apelezi la astfel de proceduri în centre SPA. 

A nu se confunda, nici una din cele două proceduri, cu procedurile de ”strângere” a vaginului sau vulvei prin laser, injecțiile cu acid hialuronic sau intervențiile chirurgicale de gineco estetică, proceduri despre care nu simt să dezvolt sau să le aduc în atenția femeilor. 

Puncte forte:

  • Aceste proceduri minim invazive (cu timp de recuperare redus) stimulează regenerarea naturală a țesuturilor, îmbunătățind elasticitatea, producția de colagen și elastină, lubrefierea și senzațiile sexuale acolo unde în afară de masaj și o dietă mai bună se consideră, mai ales după menopauză, că nu prea ai ce să mai faci. Am pus special imaginea de mai sus cu modificarile care apar post menopauză pentru a înțelege că până la un punct poți lucra cu masaj, dietă și practici holistice, după care e bine să știi că există și astfel de opțiuni. 
  • După menopauză, susțin cu mare succes rejuvenarea țesuturilor în paralel cu tratamentul local cu estrogen, dar sunt complementare cu oricare dintre practicile enumerate mai sus. 
  • În ce privește procedura de PRP sunt disponibile cercetări de nivel I care susțin utilizarea PRP în osteoartrită, cu un corp substanțial de dovezi care susțin eficacitatea acesteia la genunchi și șold. În domeniul ginecologiei, puținele studii care au fost efectuate sunt studii pilot, serii de cazuri și rapoarte de caz. Riscurile terapiei cu PRP, ca infecție, sângerare și leziuni ale nervilor, par a fi minime. Sunt necesare studii controlate randomizate mari pentru a confirma eficacitatea și siguranța acestuia în diferite afecțiuni ginecologice.

Puncte slabe:

  • Nu pot să trec cu vederea cantitate enormă de conținut media (scris și online) care glorifică beneficiile acestor proceduri, lipsa studiilor riguroase pe termen lung sau a părerilor mai echilibrate, în special despre microneedeling, care este în esență o metodă de vindecare prin stres hermetic (rănește ușor pentru a stimula vindecarea). Despre PRP multe articole fac confuzia între plasmă îmbogățită cu trombocite și fillere cu acid hialuronic . 
  • Sunt proceduri costisitoare și inaccesibile financiar pentru o mare categorie de femei. 
  • Rezultatele pot varia în funcție de răspunsul individual al pacinetei și de severitatea problemelor pelvine și bineînțeles că nu rezolvă probleme de fond (lipsa conexiunii cu propriul pântec, lipsa unei rutine de îngrijire sau a unei rutine de sport, alimentație deficitară care sărăcește corpul de nutrienții necesari sănătății țesuturilor). 
  • Practicienii de masaj vaginal care lucrează cu fascia și pot observa schimbările fine de ”textură” de la nivelul țesuturilor vaginale condamnă microneedeling pentru riscul crescut de a forma țesut cicatricial și aderențe care până la urmă acționează tocmai ca un inhibitor al circulației sangvine și limfatice. Pe de altă parte, țesutul vaginal al unei femei post menopauză suferă oricum de microleziuni din cauza lipsei de lubrifiere și a subțierii pereților vaginali. Cum nu există studii sau observații înainte/după pentru a dovedi dacă cicatricile și aderențele au fost formate din cauza procedurilor sau erau acolo dinainte, nu rămâne decât să continuăm să studiem cu atenție comportamentul fascia de la nivel vaginal și să luăm decizii după cum ne ghidează intuiția. 
  • Fiind o procedură banoasă și modernă, tot mai multe cabinete medicale și centre SPA o pun în portofoliu fără o temeinică pregătire a personalului. 

În 2024, avem la dispoziție un mare bufet de proceduri  medicale și practici holistice pentru bunăstare ginecologică, din care suntem libere să alegem după bunul plac! Energia acestor instrumente de vindecare este așezată pe un spectru…de la practici blânde și lente (yin) până la proceduri mai invazive cu efecte rapide (yang). Avem libertatea să alegem după nevoie, după buget, după capacitatea personală de disciplină și după preferințe!  

Există cu siguranță o cultură a convenineței, în sensul că ne grăbim să ”alinăm” durerea sau disconfortul cuiva fără o responsabilizarea reală în ce privește propria sănătate, dar asta vine din substratul mult mai profund și mai problematic al lipsei de alfabetizare corporală a femeilor și al lipsei de suveranitate și putere cultivat intens de sistemul medical încă de la apariția sa. Foarte multe probleme de sănătate intimă feminină vin din lipsa de cunoaștere al felului în care ar trebui să funcționeze corpul și din credința că corpul feminin este creat să de degradeze progresiv aducând cu sine un disconfort ce trebuie suportat, iar că odată stricate lucrurile, mare lucru nu se poate recupera fără ajutor medical de specialitate și că, asta e maică, trebuie se te obișnuiești, așa suntem noi femeile! 

Ce e mai important decât alegerile în sine este intenția conștientă de vindecare. Orice alegi să faci de frica va genera frică și va perpetua traumă și boală, orice plasezi în sarcina altcuiva va continua să fie o problemă până când îți asumi responsabilitatea propriei sănătăți, orice alegi conștient să vindeci se va rezolva indiferent de metoda aleasă. 

Intenția ta și conexiunea conștientă cu corpul este ceea ce te va purta către alegerea potrivită și îți va aduce în cale oamenii potriviți. 


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>