Remedii naturale pentru reducerea crampelor menstruale

Cum pot ajuta remediile naturale, dieta, exercițiile și reducerea stresului în crampele menstruale?

Durerile menstruale – cunoscute sub numele de dismenoree – sunt unul dintre cele mai frecvente simptome ale sindromului premenstrual, afectând aproape jumătate dintre femeile aflate la vârstă reproductivă. Din păcate, am fost educate să credem că aceste dureri sunt „normale” și că trebuie să le acceptăm ca parte inevitabilă a vieții de femeie. „Asta e, maică, ești femeie, trebuie să te obișnuiești!” – nimic mai fals!

Starea naturală în această perioadă nu este nici cea idealizată din reclamele la absorbante, unde femeile zburdă prin oraș pe bicicletă, îmbrăcate în blugi albi, dar nici cea dramatizată din imaginile stock, cu femei încruntate, ținându-se de burtă cu grimase de suferință. Realitatea echilibrată este undeva între – la menstruație este normal să simți că ai mai puțină energie (dar nu să fii complet epuizată), să ai mai puțin chef de socializare, să preferi confortul casei tale, să simți crampe ușoare sau o presiune blândă în abdomen, să ai o stare de seninătate și eliberare emoțională sau să simți nevoia unui plâns terapeutic.

Vestea bună este că există numeroase remedii naturale pentru crampele menstruale care te pot ajuta să ajungi la această stare de normalitate autentică, fără durere debilitantă.

Remediile convenționale, precum sticlele cu apă fierbinte, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) precum ibuprofenul sau pilulele anticoncepționale, pot oferi o ameliorare temporară, dar acestea acoperă simptomele, fără a aborda cauza reală a durerilor menstruale. O abordare holistică, care include nutriția, exercițiile fizice, gestionarea stresului și suplimentele naturale, poate ajuta la echilibrarea organismului și reducerea crampelor menstruale pe termen lung.

Simptome și cauze  

Contracțiile uterine puternice, înainte sau în timpul perioadei menstruale, sunt cele care provoca durere. Pe lângă crampele mușchilor uterini, unele femei pot prezenta și:

  • Balonare
  • Dureri lombare (în partea de jos a spatelui)
  • Durere pelvină sau durere în abdomenul inferior
  • Sângerare abundentă (menoragie)
  • Greaţă
  • Scaune moi sau diareice 
  • Oboseală accentuată
  • Crampe sau durere în timpul ovulației

Unele femei se confruntă cu crampe menstruale atât de severe încât nu pot lucra sau merge la școală în timp ce au menstruația.

Cauzele principale ale durerii menstruale sunt in general hormonale.

Durerile menstruale sunt, în general, legate de factori hormonali, inflamatori și structurali. Există trei categorii principale de crampe menstruale dureroase:

  • Crampe simple asociate cu sindromul premenstrual (SPM) – Acestea apar înaintea menstruației și sunt cauzate de modificările hormonale ciclice, în special de scăderea nivelului de progesteron și de fluctuațiile estrogenului.
  • Dismenoreea primară – Este cauzată de niveluri ridicate de prostaglandine, substanțe care declanșează contracții uterine puternice, ducând la durere și inflamație. Aceste crampe apar de obicei în primele zile ale menstruației și nu sunt asociate cu o afecțiune ginecologică subiacentă.
  • Dismenoreea secundară – Este cauzată de o afecțiune subiacentă care afectează uterul sau structurile pelvine. Printre cele mai frecvente cauze se numără: endometrioza, fibromul uterin, adenomioza, polipi endometrial, boala inflamatorie pelvină, utilizarea unui sterilet.
  • Expunerea excesivă la frig – Femeile care petrec mult timp în frig, au picioarele sau zona lombară mereu reci pot experimenta contracturi musculare mai puternice la nivelul uterului.
  • Postura incorectă – Statul prelungit cu picioarele încrucișate sau o postură defectuoasă pot afecta circulația sângelui în zona pelviană, intensificând crampele.
  • Tensiunea emoțională și anxietatea – Stresul și fragilitatea emoțională pot crește tonusul muscular, inclusiv la nivelul uterului. Este ca și cum ai avea crampe la un mușchi deja încordat sau tensionat de mult timp – durerea va fi, în mod firesc, mai intensă!

Durerile menstruale frecvente sau severe sunt adesea amplificate de inflamație cronică, o dietă pro-inflamatorie, stres, oboseală și dezechilibre hormonale pe termen lung, care sunt strâns legate de sănătatea digestivă și metabolică.

Cum să reduci intensitatea crampelor 

Plante și ceaiuri

Alături de o dietă care echilibrează nivelul zahărului din sânge și reducerea stresului, mai multe plante medicinale au un istoric lung de susținere în siguranță a sănătății hormonale. 

Una dintre cele mai studiate plante medicinale pentru echilibrarea simptomelor hormonale  este Vitex Angust Cactus (sursa, sursa). Vitex s-a dovedit a fi sigur și eficient pentru atenuarea simptomelor sindromului premenstrual, printre care și crampele menstruale. Alte plante medicinale cu date care să susțină utilizarea lor includ rădăcina de lemn dulce, musețel, ghimbir, turmeric, fenicul. 

Ingredientele din Inofem PLUS - extract de Vitex Agnus Castus, Mio-inozitol, D-chiro inozitol, N-acetil cisteina (NAC),  melatonina, acid folic si l-metil folat de calciu - susțin sinergic echilibrul hormonal feminin, contribuind totodată la menținerea unei stări fiziologice de bine înaintea și în timpul menstruației la femei de orice vârstă. 

Băuturile calde care conțin turmeric, ghimbir și lemn dulce pot reduce intensitatea crampelor dacă sunt folosite în zilele premergatoare menstruației, adică înainte de activarea receptorilor de durere. Am scris aici câteva rețete de băuturi calde antiinflamatorii care te pot ajuta. 

Minerale și vitamine

Nivelurile scăzute de calciu, magneziu (și vitamina D) pot crește intensitatea crampelor menstruale. Includerea alimentelor bogate în calciu, vitamina D și magneziu poate ameliora crampele menstruale [sursa]. Acestea includ produse lactate natural fermentate, verdețuri, sardine și somon conservate cu os (sardinele se pot consuma cu tot cu oase, sursa pricipală de calciu), migdale,  nuci,  fasole și linte. Suplimentarea cu magneziu, sau băile cu magneziu pentru absorbție transdermală ajută, de asemenea, foarte mult în aceste zile. Atenție doar că magneziul este în general laxativ, dar susține foarte bine femeile cu tranzit încetinit in faza premenstruală, când eliminarea lentă a hormonilor metabolizati, poate duce la apariția simptomelor premenstruale precum acneea, migrenele și edemul. Ai mai jos 3 suplimente de magneziu pe care le apreciez foarte mult. 

Grăsimi sănătoase

O dietă bogată în grăsimi sănătoase bine digerate este importantă pentru sănătatea  hormonală, deoarece hormonii sunt făcuți din colesterol. Tocmai de asta femeile care urmează diete low fat au intotdeauna la un moment dat probleme hormonale. Proprietățile antiinflamatorii ale acizilor grași omega-3 din uleiul de pește sunt deosebit de utile pentru reducerea durerilor de crampe menstruale (sursa). Includerea grăsimilor sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, avocado, peștele gras sau un supliment de ulei de pește în dieta ta este întotdeauna o idee bună pentru ameliorarea crampelor menstruale. 

Probiotice

Cercetările despre suplimentarea cu probiotice pentru sindromul premenstrual și crampele menstruale sunt foarte limitate, dar știm că probioticele ajută la calmarea inflamației  intestinale și la o bună eliminare a estrogenului care poartă, de multe ori, vina sindromului premenstruale (sursa, sursa). Probioticele îmbunătățesc, de asemenea, simptomele digestive care accentuează sau sunt asociate cu gravitatea crampelor menstruale, cum ar fi balonarea, durerile abdominale și diareea (sursa). S-a sugerat că anumite bacterii benefice pot modula simptomele PMS, de aceea e bine ca dieta oricărei femei să includă surse de prebiotice (fibre alimentare) și alimente natural fermentate, iar dacă e cazul, suplimente de probiotice pentru a susține sănătatea intestinală și a hormonilor.

Alte remedii 

Hormonii sunt destul de sensibili la intervenții legate de dietă, stil de viață și sănătate per ansamblu. Când fluctuațiile hormonale sunt imediate chiar și după mici derapaje în dietă, sau stilul de viață, numim asta o slabă reziliență hormonală. 
Ținerea sub control a crampelor menstruale și a menstruațiilor dificile nu este un mister, sau un obiectiv științifico-fantastic, demn de miracole sau întămplări fericite, așa cum sunt femeile lăsate să creadă de către lumea medicală. Atât pentru creșterea rezilienței hormonale cât și pentru reducerea până la eliminare a simptomelor neplăcute premenstruale și menstruale, este nevoie doar de atenție față de nevoile DE BAZĂ ale corpului feminin. Aspectele cele mai importante de avut în vedere și care  asigură transformări imediate în bunăstarea și vitalitatea corpului feminin sunt: dieta pentru echilibrul zahărului din sânge, reducerea inflamației, respectarea ritmului circadian, gestionarea mai bună a stresului și  exercițiile fizice . 


Dacă vrei să înțelegi mai bine menstruația și să descoperi cum îți poți sprijini corpul pentru a te simți mai bine în această perioadă, te invit să urmărești înregistrarea webinarului „Menstruație Lină”. Acesta este un material structurat pe module video, cu explicații detaliate și materiale suport, în care abordez pe larg:

  • Cauzele sindromului premenstrual (SPM) și ale tulburării disforice premenstruale (TDPM)
  • Protocoale complete pentru migrene, sângerări abundente, hiperplazie endometrială și dureri menstruale
  • Strategii eficiente pentru echilibrarea hormonilor și gestionarea simptomelor menstruale

Accesează acum și învață cum să îți transformi menstruația într-un proces natural și echilibrat!

PRODUS ELECTRONIC

Webinar Menstruație Lină

Webinar Menstruație Lină

  • Am inceput sa pun in practica, treptat, toate aceste sfaturi. Daca voi reusi sa scap de PMS si tot ce inseamna dureri menstruale voi fi de neinvins😆 iar tu esti deja Superwoman❤️

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >