Zilele de vară vin la pachet cu mese luuungi în familie sau între prieteni fără motiv anume de sărbătoare ci de dragul de a ne bucura împreună de soare și natură. Acest articol conține câteva rețete delicioase de vară care pot fi combinate după bunul plac sau puse chiar toate împreună la o masă festivă care să susțină echilibrul hormonal și fertilitatea, nu doar să îndestuleze.
Pentru că toată lumea știe să facă diverse cărnuri la grătar, dar uită de legume, ideile oferite sunt bogate în legume pentru a completa în mod armonios meniul.
Budincă de dovlecei
Ingrediente
Opționale pentru variații
Mod de preparare
Dovleceii se spală, se dau pe răzătoarea mare cu cu tot cu coajă, se presară peste fiecare strat câte un fir de sare și se așează într-o sită la scurs pentru 15-20 de minute. Într-un bol se bat ouăle cu iaurtul și condimentele, iar separat se toacă verdețurile.
Se încinge cuptorul.
Dovleceii se storc în pumn de zeamă și se pun într-un castron încăpător unde se amesteca mai întăi cu grișul până se aerează și se separă toată compoziția, apoi cu restul ingredientelor: verdeață tocată, brânză sfărâmată sau rasă și compoziția din ou bătut cu iaurt. Se toarnă în vas ceramic sau în forme de brioșe, tapetate cu hârtie de copt și unse cu unt. Se coace la foc mediu până se rumenește (cam 25-30 min, 180 de grade).
Este un aperitiv excelent servit după ce s-a răcorit sau a doua zi!
Hummus roz
Ingrediente
Mod de preparare
Curăță boabele de năut de pieliță și blendează într-o pastă fină cu sfecla, condimentele și pasta de susan. Adaugă apă dacă e nevoie să prindă lamele, însă ai în vedere ca în general blenderele cu baza lată jos și putere peste 1000w sunt indicate la astfel de rețete, sau cele cu braț vertical.
Servește cu migdale tocate și sumac sau fulgi chilli.
Salata clasică de vară
Ingrediente
Opționale pentru variații
Mod de preparare
Salata asta, cu legumele așa migălos tăiate, a fost pregătită de o prietena mai blândă și mai răbdătoare căci eu, mirată, mi-am dat seama că le-aș fi tăiat bucăți mari, aproape sferturi și le-aș fi trântit pe farfurie. Câte case, atâtea stiluri de a prepara salata de vară, nu-i așa? Am adăugat la final ulei de măsline din cel bun și câteva frunze de mentă, ca să echilibram gustul. Miraculoasă!
Salată verde aperitiv (sau fel pricipal vegan)
Ingrediente
Dressing
Mod de preparare
Hidratează semințele măcar o oră, apoi spală-le bine și pasează-le la blender până devine o pastă albă cremoasă (1 ceașcă de apă la o ceașcă de semințe hidratate). Apoi, cu blenderul la viteză mică se adaugă pe rând muștarul, sarea, uleiul, zeama de lămâie și la final ierburile uscate. Pentru operațiunea se poate folosi Thermomixul sau orice blender cu cană unde se pot adăuga ingredientele în timp ce robotul merge la viteză minimă. Ideea e să iasă ca o maioneză dulce acrișoară gustoasă.
Pentru salată: toacă pătrunjelul, rupe salata, scurge o conservă de fasole, taie cuburi un măr verde și 2-3 caise tari, iar la final am amestecă totul cu dressing. Merge foarte bine ca fel principa lângă o bucată de carne friptă sau cartofi copți. Având fasole, tofu și semințe, este proteică și hrănitoare, dar bogată în fibre și antioxidanți.
Legume grill cu glazură de oțet balsamic
Ingrediente
Mod de preparare
Din ulei, oțet, ierburi și usturoi se formează o marinată cu care se ung toate legumele. Legumele trebuie să fie curățate de cotor și semințe (nu de coaja), ciupercile se aleg proaspete și doar se șterg cu o perie de ciuperci, nu se spală cu apă. Se coc pe grill de fontă doar cât să prindă culoare dar să rămână crocante, mai puțin vânpta care trebuie să fie bine gătită.
Se servesc calde sau reci alaturi de salata bogată de verdețuri, cu telemea de capră și măsline uscate.
Daca faceți un grătar cu prietenii pregătiți în plus dovlecel și ciuperci pentru a avea pachețel de prânz și a doua zi la birou.
Desert proaspăt de vară
Ingrediente
Mod de preparare
În loc de înghețată, încearcă fructe congelate cu iaurt sau smântână. Piersicile dulci, siropul de rodie, fisticul și frișca cremoasă sunt o combinație extraordinară.
Spală și congelează piersici întregi la peste noapte.
Pentru a servi, adăugă frișcă sau iaurt în bolul de servire, rade piersici congelate pe răzătoare și stropește totul cu sirop de rodie, fistic și puțin zahăr de cocos.
Minunat
Wow! Mulțumesc pentru toate minunatiile ce le posteriori pentru noi!
Mulțumesc! Ma bucur tare mult de articolele scrise. 🤗
Buna ,
o carte cu aceste retete ? mi s-a facut ” apa in gura ” cand le -am citit… :)) sunt minunate