Rețete pentru mese lejere de vară

Zilele de vară vin la pachet cu mese luuungi în familie sau între prieteni fără motiv anume de sărbătoare ci de dragul de a ne bucura împreună de soare și natură. Acest articol conține câteva rețete delicioase de vară care pot fi combinate după bunul plac sau puse chiar toate împreună la o masă festivă care să susțină echilibrul hormonal și fertilitatea, nu doar să îndestuleze.

Pentru că toată lumea știe să facă diverse cărnuri la grătar,  dar uită de legume, ideile oferite sunt bogate în legume pentru a completa în mod armonios meniul. 

Budincă de dovlecei 

Ingrediente

  • 4-5 dovlecei potriviți ca mărime
  • o cană de griș fără gluten
  • 2 ouă de țară
  • o cană de iaurt de capră // iaurt vegetal Take it Veggie
  • o lingură ulei de măsline
  • o linguriță de amestec plante aromatice uscate (preferatul meu Voie Buna de la Sonnentor), sare de mare, piper
  • la alegere o legătură de ceapă verde, usturoi verde, mărar, pătrunjel, leuștean

Opționale pentru variații

  • 100g brânză capra (de preferat tare)
  • roșii uscate tocate 
  • semințe de dovleac și de floarea soarelui

Mod de preparare

Dovleceii se spală, se dau pe răzătoarea mare cu cu tot cu coajă, se presară peste fiecare strat câte un fir de sare și se așează într-o sită la scurs pentru 15-20 de minute. Într-un bol se bat ouăle cu iaurtul și condimentele, iar separat se toacă verdețurile.
Se încinge cuptorul.

Dovleceii se storc în pumn de zeamă și se pun într-un castron încăpător unde se amesteca mai întăi cu grișul până se aerează și se separă toată compoziția, apoi cu restul ingredientelor: verdeață tocată, brânză sfărâmată sau rasă și compoziția din ou bătut cu iaurt. Se toarnă în vas ceramic sau în forme de brioșe, tapetate cu hârtie de copt și unse cu unt. Se coace la foc mediu până se rumenește (cam 25-30 min, 180 de grade).
Este un aperitiv excelent servit după ce s-a răcorit sau a doua zi!

Hummus roz 

Ingrediente

  • 1 sau 2 conserve de năut la borcan (în funcție de câte porții vrei să faci)
  • 1-2 sfecle fierte sau coapte curățate de coajă
  • 2-3 linguri de pastă de susan (tahini) + 1 lingură ulei de măsline extravirgin
  • sare de mare, piper, coriandru măcinat proaspăt, chimion măcinat proaspăt
  • opțional usturoi proaspăt sau pudră
  • sumac, migdale rumenite tocate grob

Mod de preparare

Curăță boabele de năut de pieliță și blendează într-o pastă fină cu sfecla, condimentele și pasta de susan. Adaugă apă dacă e nevoie să prindă lamele, însă ai în vedere ca în general blenderele cu baza lată jos și putere peste 1000w sunt indicate la astfel de rețete, sau cele cu braț vertical. 

Servește cu migdale tocate și sumac sau fulgi chilli. 

Salata clasică de vară 

Ingrediente

  • tomate roșii și galbene 
  • castraveți
  • ardei gras galben 
  • ceapă
  • avocado
  • mentă
  • ulei de măsline
  • sare de mare 

Opționale pentru variații

  • Oțet 
  • Telemea de capră 
  • Pătrunjel tocat fin
  • Iarbă grasă pentru extra nutrienți
  • Sos pesto 

Mod de preparare

Salata asta, cu legumele așa migălos tăiate, a fost pregătită de o prietena mai blândă și mai răbdătoare căci eu, mirată, mi-am dat seama că le-aș fi tăiat bucăți mari, aproape sferturi și le-aș fi trântit pe farfurie. Câte case, atâtea stiluri de a prepara salata de vară, nu-i așa? Am adăugat la final ulei de măsline din cel bun și câteva frunze de mentă, ca să echilibram gustul. Miraculoasă!

Salată verde aperitiv (sau fel pricipal vegan)

Ingrediente

  • salată romană sau iceberg
  • pătrunjel
  • fasole roșie fiartă
  • tofu bio
  • mere verzi 
  • caise
  • ierburi aromatice uscate

Dressing

  • 1 ceașcă semințe de floarea soarelui hidratate
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 lingură muștar dulce 
  • suc și coaja de la 1 lămâie bio
  • amestec de verdețuri
  • sare de mare

Mod de preparare

Hidratează semințele măcar o oră, apoi spală-le bine și pasează-le la blender până devine o pastă albă cremoasă (1 ceașcă de apă la o ceașcă de semințe hidratate). Apoi, cu blenderul la viteză mică se adaugă pe rând muștarul, sarea, uleiul, zeama de lămâie și la final ierburile uscate. Pentru operațiunea se poate folosi Thermomixul sau orice blender cu cană unde se pot adăuga ingredientele în timp ce robotul merge la viteză minimă. Ideea e să iasă ca o maioneză dulce acrișoară gustoasă. 

Pentru salată: toacă pătrunjelul, rupe salata, scurge o conservă de fasole, taie  cuburi un măr verde și 2-3 caise tari, iar la final am amestecă totul cu dressing. Merge foarte bine ca fel principa lângă o bucată de carne friptă sau cartofi copți. Având fasole, tofu și semințe, este proteică și hrănitoare, dar bogată în fibre și antioxidanți. 

Legume grill cu glazură de oțet balsamic

Ingrediente

  • 2 dovlecei feliați pe lung, felii groase de un deget
  • două vinete feliate pe lung, felii groase de un deget
  • o ceapă roșie tăiată în două
  • roșii tăiate în două
  • ardei gras curățat și tăiat în 4 pe lung
  • ciuperci brune mari
  • 50ml ulei de măsline
  • ierburi aromatice uscate
  • 2 linguri de oțet balsamic fără zahar 
  • 2 caței de usturoi

Mod de preparare

Din ulei, oțet, ierburi și usturoi se formează o marinată cu care se ung toate legumele. Legumele trebuie să fie curățate de cotor și semințe (nu de coaja), ciupercile se aleg proaspete și doar se șterg cu o perie de ciuperci, nu se spală cu apă. Se coc pe grill de fontă doar cât să prindă culoare dar să rămână crocante, mai puțin vânpta care trebuie să fie bine gătită. 
Se servesc calde sau reci alaturi de salata bogată de verdețuri, cu telemea de capră și măsline uscate.
Daca faceți un grătar cu prietenii pregătiți în plus dovlecel și ciuperci pentru a avea pachețel de prânz și a doua zi la birou.


Desert proaspăt de vară

Ingrediente

  • 2-3 piersici congelate 
  • frișcă sau iaurt grecesc
  • fistic
  • sirop de rodie 
  • cimbrișor proaspăt sau uscat

Mod de preparare

În loc de înghețată, încearcă fructe congelate cu iaurt sau smântână. Piersicile dulci, siropul de rodie, fisticul și frișca cremoasă sunt o combinație  extraordinară. 
Spală și congelează piersici întregi la peste noapte.
Pentru a servi, adăugă frișcă sau iaurt în bolul de servire, rade piersici congelate pe răzătoare și stropește totul cu sirop de rodie, fistic și puțin zahăr de cocos.

Recomandările mele pentru aceste rețete:

  • Buna ,
    o carte cu aceste retete ? mi s-a facut ” apa in gura ” cand le -am citit… :)) sunt minunate

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >