Tartă cu verdețuri

O parte dintre articolele cu rețete de pe blog au fost scrise în perioada 2015-2018 când activitatea mea profesională era mult orientată către producția de preparate vegane cu care participam la târguri și evenimente foodie. Brandul meu se numea Verde Aromat și în ofertă puteai găsi pateuri vegane, unt vegetal, faimosul muștar de casă cu miere și turmeric, cremă de ciocolată și alune și multe alte bunătăți. Aceasta este rețeta unuia dintre produsele pe care le puteai găsi la standul meu.

-----------------

Unul din modurile în care poți integra mai ușor verdețuri și crucifere în alimentație este să le pui în tarte. Orice amesteci cu brânză și ou va fi mai bun, evident! Poți folosi orice frunze robuste verde închis ai la dispoziție în funcție de sezon. O poți face cu urzici și leurdă primăvara, cu spanac primăvara sau toamna, cu spanac congelat, kale sau mangold iarna. Pentru consistență, completează frunzele cu legume gătite ușor la abur: brocoli, conopidă, mazăre, fasole verde la abur sau sparanghel. 

Rețetă - Tartă Verde 

Ingrediente

  • 1 + 1/2 cană amestec de făinuri fără gluten sau fulgi de cereale – am folosit făină de hrișcă, fulgi de ovăz
  •  4 linguri ulei de cocos sau ulei de măsline (pentru aluat)
  • 2-4 linguri de ulei de măsline (pentru umplutură)
  • 125g telemea capră/oaie sărată sau tofu (Take It Veggie)
  • 4 ouă
  • 1 cană mare lapte vegetal sau iaurt slab
  • frunze robuste verde închis (spanac, mangold, kale, urzici)
  • legume pentru consistență: mazăre, fasole verde, brocoli, conopidă, mix de legume congelate2
  • verdețuri Provence, sare, piper
  • 2 caței usturoi
  • o tijă subțire de praz
  • fulgi chilli, semințe floarea soarelui (opțional, pentru decor)

Mod de preparare

Ingredientele sunt pentru o tartă mare de 26-28cm.
Aluat: Râșnește o cană de hrișcă și o ceașcă de fulgi de ovăz sau mei la râșnița de cafea. Amestecă făinurile cu un praf de sare, semințele, uleiul și 1 ou într-un bol până se hidratează ușor fulgii și se formează o bilă. Daca e prea umed mai adaugă faină, dacă e prea uscat adaugă apă rece. Folosește spatula de silicon pentru amestecare, apoi modelează aluatul cu mâna unsă cu ulei direct  pe hârtie de copt și transferă în tavă. Nu e genul de aluat elastic care se întinde cu sucitorul și se modelează elegant ca în cărțile de patiserie.
În varianta vegană înlocuiește oul cu o lingură de semințe de în râșnite și hidratate in  2 linguri de apă. 

Umplutură: este formată din frunzele sotate, legume la abur, brânză și sosul cu care îmbraci toată compoziția.
Pentru sos amestecă 3 ouă cu 1 cană de lapte vegetal SAU 1 cană de iaurt slab + sare, piper și, dacă dorești, fulgi de drojdie inactivă. Variantele FĂRĂ lactate (cu lapte de soia și tofu) vor avea mereu nevoie de mai multe arome, mai multe condimente. Există pe piață pudre înlocuitor de ou dacă vrei să faci tarta complet vegană. 

Pentru legume și frunze: sotează usturoi și praz tocat fin într-o lingură de ulei de măsline + 1 lingură de apă, apoi adaugă verdețuri Provence și frunzele tocate. Da focul la minim și pune capacul pe tigaie, lasă-le până se înmoaie. Pentru consistență, poti adăuga în tartă mazăre, brocoli sau mix de legume congelate preparate la abur.

Într-un bol încăpător amestecă legumele, frunzele cu brânză sau tofu sfărâmat mărunt cu mâinile. Asează totul în tavă peste aluat și presară cu semințe de floarea soarelui și fulgi de chilli. Coace în cuptorul încins la 190 grade pentru 30-45 min (sau până se rumenește ușor).

Baza gustului în această rețetă o face uleiul aromat cu condimente, usturoi și praz în care se sotează frunzele. În plus, această tartă poate fi foarte ușor făcută în varianta vegană și vă garantez că iese la fel de gustoasă. Un ulei de masline bun și condimente de calitate sunt cheia gustului pentru prepararea legumelor și a frunzelor. Va arăt mai jos uleiurile pe care le aleg eu și condimentele mele preferate de pe www.mediteranea.ro 


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>