Unt vegetal

O parte dintre articolele cu rețete de pe blog au fost scrise în perioada 2015-2018 când activitatea mea profesională era mult orientată către producția de preparate vegane cu care participam la târguri și evenimente foodie. Brandul meu se numea Verde Aromat și în ofertă puteai găsi pateuri vegane, unt vegetal, faimosul muștar de casă cu miere și turmeric, cremă de ciocolată și alune și multe alte bunătăți. Aceasta este rețeta unuia dintre produsele pe care le puteai găsi la standul meu. 

-----------------


Unt vegetal. Da! Ați citit bine! Aceasta este o rețetă pentru unt vegetal de casă. Am testat rețeta din cartea lui Miyoko Schinner, Vegan Pantry.

Ma tot țin să testez acest unt cam de un an de când am cartea. Îmi spuneam că în teorie toate formulele ei magice de a crea bunătăți clasice din ingrediente vegetale sună bine, dar cine știe ce grozăvii mi-or ieși mie la proba practică. Am avut o mega surpriză, a ieșit din prima, a ieșit bine și nu doar pe gustul meu, ci testat pe omnivori înrăiți. Ținând cont de faptul că femeia a creat un business de succes din brânzeturile pe bază de nuci, nu mă miră că a ieșit așa bine din prima încercare. 

Rețetă - Unt vegetal de casă

Ingrediente

  • 200ml lapte cremos de caju sau migdale decojite (laptele trebuie să fie mai gros, de aceea vă recomand să îl faceți în casă în loc să folosiți lapte vegetal cumpărat)
  • 340ml ulei de cocos dezodorizat BIO
  • 60ml ulei de sâmburi de struguri (sau un alt ulei vegetal neutru la gust)
    un praf de sare
  • 4 linguri lecitina de soia
  • 2 lingurițe de oțet (folosiți un oțet delicat, de cidru de mere, sau de orez)
  • 1 linguriță fulgi de drojdie inactivă (opțional)

Mod de preparare

Pasează la blender laptele cu lecitina, oțetul, sarea și drojdia până se dizolva granulele de lecitină. Adaugă apoi uleiul, fie tot deodată, fie în fir în timp ce blenderul merge la viteză mică/medie. La final păsează crema rezultată timp 20 de secunde la viteza maximă pentru a deveni mai aerată. Rezulta aprox 800g unt.

Transferă în caserole de sticlă cu capac și păstrează a frigider.

Eu l-am păstrat o luna la frigider fără probleme.

Variații:  Înainte să îl dai la rece, combina untul dintr-o caserola cu usturoi verde, marar și cimbru, toate tocate foarte fin.

În imagine îi aveți pe băieții echipei de filmare a emisiunii Sanatatea in Bucate mâncând untul gol, cu linguriță, direct din caserolă. Or fi fost toți neam de vegani și i-am atins la coarda sensibilă 🙂 M-am bucurat mult, a fost cea mai bună ocazie de a scoate untul în lume la o primă testare, iar reacțile lor m-au încurajat să le introduc în oferta mea de produse. Astfel că de acum, la orice târg la care voi participa, veți avea ocazia sa-l degustați și să le luați acasă.

Siiiiincera să fiu, am ținut mult să văd reacția lui Marius la aceasta rețetă. Mi se părea testul suprem pentru un produs vegan ce imită un ingredient clasic de origine animală, atât de greu de înlocuit. Spre surprinderea mea i-a plăcut mult, ba chiar a îndrăznit să îl folosească la sotarea ciupercilor. Puteți vedea cum se comportă untul la gătit în înregistrarea emisiunii, aici – Sanatatea in Bucate, 12 martie.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>